Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 18.07.2022. 15:00

Pala cena pšenice, a porasla kukuruza

Prošla sedmica je donela jeftinija žita na svim svetskim berzama, a poskupeo je samo kukuruz za 2,3 odsto.

Foto: Depositphoto/aChrispo
  • 3.182
  • 398
  • 0

Nestabilnost na svetskom tržištu žitarica se, očekivano, nastavlja. Očigledan je veliki uticaj političkih dešavanja na cene, a najveći ima deblokada izvoza ukrajinskog žita, navodi Farmer. Kako smo pisali, potpis ugovora o deblokadi očekuje se ove nedelje.

A to se poklapa sa žetvom kada su cene uvek niže.

Pšenica pada, kukuruz raste

U toku protekle, pšenica je pojeftinila za 8,8 odsto. Na MATIF-u ugovor za isporuku u septembru pao je za pet odsto i iznosio 325,5 evra po toni.

Cena kukuruza je u avgustovskom ugovoru pala u petak za 1,7 odsto i iznosila 323,5 evra po toni, što je povećanje od 33,4 odsto u odnosu na prošlu godinu. U toku nedelje kotacije su porasle za 2,3 odsto.

Na CBT-u septembarski ugovori za pšenicu pali su za 1,7 odsto i iznosili 285,4 dolara po toni, odnosno 282,80 evra po toni. Kotacije su na godišnjem nivou porasle za 20,4 odsto. Tokom prošle sedmice cena je manja za 12,9 odsto.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kada je u pitanju kukuruz, situacija u SAD-u je nešto drugačija u odnosu na stanje u Evropi. Cena u ugovoru za isporuku u septembru na čikaškoj berzi pala je 0,1 odsto i bila je 237,88 dolara po toni, odnosno 235,71 evra po toni, što je manje u odnosu na prošlu godinu za 11,5 odsto. U toku sedmice kotacije su pale za 4,6 odsto.

Vreli talas umanjio je žetvu u Evropi (Foto: Depositphoto/a_taiga)

U Evropi se očekuje pad žetve

U odnosu na prošlogodišnju žetvu, u Evropi se očekuje pad prinosa u trenutnoj sezoni za 4,30 na 134,10 miliona tona. U izveštaju Evropske komisije predviđa se žetva krušne pšenice u EU u sezoni 2022./23. na nivou od 126 miliona tona, što je za 5,1 miliona manje nego u prethodnoj. Razlog tome je vreli talas koji je u vreme nalivanja zrna harao žitorodnim područjima.

Za koliko će proizvodnja EU žitarica biti manja u odnosu na 2021?

Nemačka žetva će porasti za 0,9 na 22,1 milion tona. Francuska očekuje pad prinosa na 33,1 miliona tona, kao i Poljska koja očekuje 11,7 miliona.

Žetva kukuruza prema izveštaju USDA će biti manja za 2,5 i iznosiće 68 miliona tona. EK predviđa žetvu kukuruza u EU u ovoj sezoni od 72 miliona tona, što je jedan milion tona manje nego u prethodnoj.

Rumunski prinos bi trebao biti manji za 0,4 i iznositi 14,8 miliona tona. Slično stanje je u Francuskoj, gde će prinos pasti na 13,3 miliona tona i Poljskoj s prinosom od 6,9 miliona tona.

Očekivanja su da će se on u Mađarskoj povećati za dva miliona i iznosiće 8,3 miliona tona.


Tagovi

Tržište žitarica Žitarice Cena pšenice Cena kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.