Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 17.07.2022. 07:30

Za koliko će proizvodnja EU žitarica biti manja u odnosu na 2021?

U ratarskoj proizvodnji značajan problem predstavljaju veliki troškovi inputa i loši vremenski uslovi. I pored mera za jačanje domaće proizvodnje očekivanja su smanjena.

Foto: Depositphoto/zuzulienka
  • 203
  • 40
  • 0

Evropska Komisija je objavila novi Izveštaj o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta Evropske Unije koji predstavlja pregled najnovijih trendova i daljih perspektiva poljoprivredno-prehrambenih tržišta.

Naglašeno je da je sukob u Ukrajini poremetio globalnu trgovinu poljoprivrednim proizvodima i stvorio veću nesigurnost u pogledu buduće dostupnosti žitarica i uljarica. Navedeno je da je EU uglavnom samoodrživa u proizvodnji hrane i da ima ogroman suficit u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Od zajedničkog tržišta se očekuje da apsorbuje nestabilnosti koje se javljaju.

Dovoljno žitarica

U ratarskoj proizvodnji značajan problem predstavljaju veliki troškovi inputa i loši vremenski uslovi, prvenstveno kada je reč o vrelom talasu i suši. I pored mera za jačanje domaće proizvodnje očekivanja su smanjena. Predviđa se da će proizvodnja žitarica u EU biti manja za 2,5 odsto nego u 2021. godini. Ukupna proizvodnja će dostići 293,3 miliona tona, dok je letnja prognoza 286,4 miliona tona.

SWE objavio prognozu do kraja leta: Delove Evrope čeka toplotni talas i suša

Zahvaljujući velikim zalihama, tvrdi se u izveštaju, dostupnost će biti veća. Početne zalihe su povećane za 24 odsto u odnosu na prosek u poslednjih pet godina i to će pomoći da se nadoknadi manjak zbog suše. Količina im je fiksna i iznosi 50,1 milion tona.

Ukupna proizvodnja će dostići 293,3 miliona tona (Foto: Depositphotos/alfribeiro)

U kombinaciji s manjom potražnjom za stočnom hranom i smanjenom upotrebom za biogorivo, izvoz ove robe iz EU bi mogao da bude veći za 30 odsto. Ipak su procene izvoza u letnjim prognozama smanjene sa 41,4 na 33,5 miliona tona u odnosu na prolećnu. To će samo delimično nadoknaditi pad globalne dostupnosti zbog blokade crnomorskih luka i ograničenja izvoza od strane nekih izvoznika.

Navodi se da bi oko osam miliona dodatnih tona pšenice moglo biti izvezeno u 2022./23. u odnosu na godinu ranije.

Postoji određena zabrinutost zbog pristupačnosti koje su uzrokovane visokim tržišnim cenama, kao i zbog inflatornih kretanja. To će stvoriti veći pritisak na cene hrane, posebno potrošačke cene mlečnih proizvoda. Potrošnja sira i putera može blago porasti, a očekuje se da će upotreba mleka u prahu u preradi opasti.

Povećane površine pod proteinskim usevima

Nakon popuštanja obaveza ZPP-a povećavaju se površine pod proteinskim usevima. To znači više soje, mahunarki i uljarica.

Izvršna vlast EU dozvolila je izuzetnu i privremenu derogaciju (opoziv, op.a.) kako bi se ove godine omogućila proizvodnja bilo kakvih useva na ugarima. Komisija razmatra produženje ovog odstupanja za još jednu godinu. Povećanje količine proteinskih useva je za šest odsto, a očekuje se da će prinosi porasti za tri odsto. Od ove izmene i dozvoljavanja setve na ugarima najviše je bilo suncokreta, jer je izmena došla nešto kasnije, ali se očekuju rekordni prinosi ove uljarice.


Tagovi

Žitarice Evropska Unija Evropska Komisija Tržište Zalihe žitarica Izveštaj Setva na ugaru


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.