Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kratkoročni izgledi
  • 07.04.2022. 15:00

Više žitarica, manje mesa i mleka - šta u 2022. čeka EU poljoprivredu?

I voćarstvo očekuju promene. Najveći problem je sa jabukama, jer se najviše izvozilo u Rusiju, Belorusiju i Ukrajinu.

Foto: Depositphotos/drakuliren
  • 444
  • 99
  • 0

Svetska poljoprivredna tržišta nisu se oporavila od uticaja pandemije, a sukob u Ukrajini doneo je nova previranja i veću nesigurnost u pogledu buduće dostupnosti žitarica i uljarica.

Jedinstveno tržište EU je uglavnom samodovoljno za hranu, s ogromnim suficitom u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Može se očekivati da će se uspešno odupreti promenama, ali postoji određena zabrinutost oko pristupačnosti zbog visokih tržišnih cena i inflatornih trendova, stoji u izveštaju o kratkoročnim izgledima u EU poljoprivredi 2022. koji je objavila Evropska komisija, a predstavlja detaljan pregled najnovijih trendova i perspektiva za niz poljoprivredno-prehrambenih sektora.

Povećanje izvoza žitarica za 14 odsto

Predložene mere za povećanje uzgoja ratarskih kultura u EU poljoprivrednicima će omogućiti da povećaju svoje setvene površine kukuruza, suncokreta i proteinskih useva. Predviđa se da bi žetva u EU 2022. mogla biti veoma dobra za žitarice i uljarice, pod uslovom da prevladavaju normalne vremenske prilike.

Za ukupnu proizvodnja žitarica u EU od 2021. do 2022. godine očekuje se da će dostići 293,3 miliona tona, što predstavlja povećanje od 4,3 odsto. Istovremeno se prognozira da će njihov izvoz porasti za 14 odsto. Posebno će doći do rasta izvoza krušne pšenice za dodatnih 5,6 miliona tona. Ukupna proizvodnja žitarica u EU, uz prosečne uslove tokom proleća i leta, mogla bi da dosegne 297,7 miliona tona u 2022/2023. uz prognozu za hlebnu pšenicu na 131,3 miliona tona.

Ukupna proizvodnja žitarica u EU mogla bi da dosegne 297,7 mil. tona u 2022/2023. (Foto: Depositphotos/armspot)

Neto izvoz ove vrste poljoprivrednih proizvoda iz EU bi trebalo da poraste za 11,5 miliona tona na 41,4 mil. t, što je skoro 40 odsto više.

Proizvodnja uljarica u EU bila je za 6,5 odsto veća u periodu 2021-2022. nego u 2020-2021. i iznosi 30,2 miliona tona, uključujući 10,5 miliona tona semena suncokreta što je više za 16,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Predviđa se da će površine pod uljaricama u EU da se povećaju za 4,8 odsto za period 2022 -2023 u odnosu na prethodni.

Više površina pod kukuruzom

Svetske cene žitarica su porasle i na to je uticaj imalo više faktora: pandemija Covida-19, visoke cene energije i đubriva, kao i neizvesnost oko dostupnosti svetskih zaliha. Problem je dodatno eskalirao sukobom u Ukrajini i zaustavljanjem izvoza iz crnomorskih luka.

Očigledno je da će EU uvoziti manje količine nego što se ranije prognoziralo. Očekuje se smanjenje uvoza od 10 odsto u odnosu na prošli period. Ukrajina je bila glavni snabdevač kukuruzom i to će se odraziti na tržište.

Predviđa se da će EU povećati proizvodnju žitarica i samim tim izvoz bi mogao da poraste za već spomenutih 14 odsto na 48,9 miliona tona.

Površine pod ozimom pšenicom i ozimim ječmom su porasle na 20,7 miliona hektara, odnosno za jedan odsto, dok su površine pod raži povećane za 2,9 odsto. Istovremeno se procenjuje da će se smanjiti površine pod durum pšenicom i tritikaleom za oko četiri odsto.

Zahvaljujući promeni pravila i dozvoljavanju upotrebi ugara povećavaju se površine pod kukuruzom koji je postao aktuelan zbog visoke cene na tržištu uprkos situaciji sa inputima.

Ukupna potražnja za hranom u EU mogla bi biti 159,1 milion tona. Očekuje se da će u EU zbog visoke cene stočne doći do smanjenja proizvodnje mesa, posebno svinjetine, kao i do slabije potražnje. Smanjiće se i upotreba ratarskih kultura za biogoriva.

Smanjuje se broj mlečnih goveda

Porast troškova u stočarstvu doveo je do smanjenja brojnosti mlečnih goveda za 1,5 odsto. U 2021. godini je ovaj sektor poljoprivrede dostigao vrhunac, a zatim je usledio pad zbog viših vrednosti raznih inputa (đubriva, gorivo). Sukob u Ukrajini je dodatno opteretio ovaj sektor, a cene stočne hrane ne prestaju da rastu. Po prvi put od 2009. godine količine isporučenog mleka pale su za 0,3 odsto uprkos rastu cenovnih vrednosti. U izveštaju se navodi da će ovakva situacija dovesti do daljeg pritiska na povećanje potrošačkih cena i mlečnih proizvoda.

Doći će i do rasta potrošačkih cena (Foto: Depositphoto/bodnarphoto)

Prognozira se da će se smanjiti potražnja za mlekom u prahu, a da bi se mogla neznatno povećati potrošnja putera i sira. Napominje se i da postoji visoka potražnja kineskog tržišta za mlekom u prahu, sirom.

Sredinom marta, cene sirovog mleka u prahu u EU bile su oko 3.800 evra po toni, a putera u EU su porasle preko 6.000 evra po toni. Rastu i potrošačke cene mlečnih proizvoda u EU.

Na ovaj trend veliki uticaj ima i slaba svetska ponuda mleka.

Promene u voćarstvu

Voćarstvo očekuju promene. Najveći problem je sa jabukama, jer se najviše izvozilo u Rusiju, Belorusiju i Ukrajinu, posebno kada je u pitanju Poljska koja je najveći proizvođač ove voćne vrste.

Gde će završiti višak poljskih jabuka?

Proizvodnja pomorandži za preradu će se naglo povećati za 30 odsto, a konzumnih će ostati na istom nivou.

Što se tiče proizvodnje maslinovog ulja, mogla bi da poraste za 10 odsto. Potražnja za njim će porasti kako bi se zamenila druga biljna ulja.

I proizvodnja šećera u EU bi mogla porasti, i to za 14 posto za 2021/22., na 16,6 miliona tona zbog većeg uzgoja u Francuskoj.

Manje mesa

Za industriju mesa predviđa se smanjenje bez obzira na povećanje cena. Do redukcije obima proizvodnje doće u svim sektorima ove industrije.

Veoma mali broj grla ovaca i koza koji će u 2022. godini nastaviti pad, doprineće visokoj ceni mesa i proizvoda od njega.

Jedino je pileće izuzetak, jer se očekuje da će se uzgoj živine povećati.


Tagovi

Evropska Komisija Evropska unija Izvoz žitarica Kratkoročni izgledi Proizvodnja žitarica Proizvodnja mesa Rast Trend Pad Proizvodnja mleka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.