Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva ječma
  • 26.06.2019. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Počela žetva ječma: U Bečeju prinosi i do 8,8 tona po hektaru

Žetva ječma počela je i u Južnobačkom okrugu krajem prošle nedelje, a neki poljoprivrednici, kako se navodi u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, imaju prinose i od skoro devet tona po hektaru.

Foto: Depositphotos/Mirage3
  • 417
  • 35
  • 0

Vladimir Aćin sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo naveo je da su u Bečeju zabeleženi prinosi pivskog ječma od 8,8 tona po hektaru.

"Dobili smo informaciju da je poljoprivrednik Nandor Kovač iz Bečeja na 20 hektara već završio žetvu pivskog ječma, domaće sorte, i dobio prinos od 8,8 tona po hektaru. To je, inače, dobar rod, a pogotovo u ovoj vremenski nepovoljnoj godini, koji je postignut zahvaljujući potpunoj primeni agrotehnike," rekao je Aćin.

Na pitanje o tome koliko prinosa ječma možemo očekivati ove godine, rekao je da ne može da proceni upravo zbog proteklih vremenskih uslova koji su bili veoma promenljivi. "O tome je nezahvalno govoriti, jer je to uslovljeno klimatskim uslovima, ali je izvesno da će rod biti šarolik od regiona do regiona," ocenio je Aćin.

Pšenica u Srbiji najskuplja u regionu: Mlinari žito nabavljaju u Mađarskoj

Nakon ječma očekuje se žetva pšenice

Krajem prošle nedelje stručnjaci novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo započeli su, tradicionalno, žetvu ječma na poljima tog instituta. Nakon ječma, za nekoliko dana očekuje se i žetva pšenice.

"Na njivama se još uvek ponegde zelene klasovi ječma pa ukoliko kiša prestane, a sunce upeče, žetva bi trebalo da krene za pet, šest dana i u ostalim delovima Srbije. To možemo očekivati za nekoliko dana, ali ipak zavisi od toga da li će preovladati kiša ili sunce. Žetva pšenice trebalo bi da počne nekoliko dana posle toga," rekao je Aćin.

Kako je naglasio, na nekim površinama ječam je već ovršen. "To su pojedini slučajevi jer je zrno još uvek vlažno zbog velike kiše koja je neumorno padala proteklih dana," naglasio je Vladimir Aćin.

Cena ječma u Srbiji još uvek nije poznata

Cena po kojoj će se ovaj ozimi usev otkupljivati još uvek nije poznata. Kako navodi Dnevnik, ove godine ječam zauzima oko 100 hiljada hektara zemlje od čega je skoro polovina posejana na vojvođanskim parcelama. Cena će biti poznata, nakon što se proceni rod te kulture u Rumuniji, Bugarskoj i u drugim zemljama u region. O konkretnoj ceni ječma biće reči u toku žetve. 

U Evropi, stočni ječam kreće se od 170 do 217 evra po toni, dok tona pivskog između 226 i 228 evra.

Količina ukupnog prinosa ove godine mogla bi da bude manja u odnosu na prethodne. Direktor Žita Srbije Vukosav Saković kaže da bi prinosi po hektaru trebalo da budu oko 4,5 tone.

"Naša zemlja bi trebalo da u žetvi pšenice u 2019. godini, dobije oko 2,5 miliona tona hlebnog zrna, od kojih će million tona biti za inostrano tržište. Vršidba pšenice trebalo bi da počne oko 1. jula, a ukoliko se nastavi kišno vreme, kombajni bi trebalo da uđu u njive za nekoliko dana kasnije, oko 5. jula," ocenio je Saković.

Prema njegovim rečima, kvalitet i količina zrna na svakoj njivi zavisiće od primene agrotehnike što, kako je naglasio, ratari znaju.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Žetva ječma Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad Žita Srbije Vukosav Saković Vladimir Aćin


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer