Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitoring usjeva
  • 23.02.2022. 15:00

Preti li suša evropskim ozimim usevima?

Simulacioni modeli stanja useva pokazuju da nema opasnosti od mraza. Koje regije pate od deficita padavina?

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 167
  • 16
  • 0

Evropski monitoring za useve JRC MARS je objavio novi bilten o stanju useva žitarica i travnjačkih površina. Saznajemo da je stanje u većem delu kontinenta dobro, posebno kada su u pitanju severna i istočna područja. Deficit kiše izražen je u centralnim i zapadnim delovima.

Ali, njen dugotrajni nedostatak je u mediteranskim regijama doveo do suše. Prema predviđanju, ovakve vremenske prilike će se nastaviti što će neminovno dovesti do negativnog efekta na useve i prinose.

Deficit padavina na jugu

Najviše su pogođeni Španija i Portugal, a zatim jugoistočna Francuska i severozapadna Italija. Navedeno je da je sadržaj vode u zemljištu tamo ispod sezonskog proseka, a rezervoari koji se koriste za navodnjavanje su znatno ispod kapaciteta. Neophodne su iznadprosečne padavine kako bi se izbegao povećan rizik od negativnih uticaja na uslove rasta useva kasnije u sezoni. 

U mnogim zemljama nedostaje kiše (Izvor: Evropska komsija)

Temperature iznad proseka su zabeležene na području Nemačke, u delovima Poljske, Danskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu što bi moglo pogodovati opstanku insekata, kao i štetočina i dovesti do povećanog pritiska kasnije u sezoni, saopštio je MARS.

Pepelnica na žitaricama - pogoduje joj toplo i vlažno proleće

Vremenska prognoza je za period do 24. februara najavila padavine u istočnoj Evropi i istočnom Mediteranu. Ali, sušni period će se nastaviti u Španiji i Portugalu. Sezonska vremenska prognoza za naredna tri meseca (mart, april i maj) ukazuje da će biti vrlo do ekstremno toplije nego inače u većem delu kontinenta, a verovatnost suše je velika u regijama Portugalije, Španije, Francuskoj i Italiji.

Nema opasnosti od mraza

Do sada nije došlo do opasnosti od nastanka štete zbog pojave mraza. Pad temperatura na istoku tokom poslednje dekade januara trajao je nekoliko dana, pri čemu su dnevne minimalne lokalno dostizale -16°C. Očekuje da je oko Crnog mora nastala samo zanemariva šteta.

Ovi podaci su bazirani na simulacijama modela useva baziranim na vremenskim podacima do 10. februara 2022. godine, a u poređenju sa situacijom objavljenom u izdanju biltena iz januara 2022. (do 15. januara 2022.), prilagođavanje na niske temperaturne vrednosti se donekle poboljšalo u srednjoj i južnoj Evropi, posebno u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj.

Za sada nema opasnosti od izmrzavanja 

Trenutna vremenska prognoza (18-24. februara) pokazuje iznadprosečne temperature širom Evrope, bez kritično niskih. Stoga, trenutno nema zabrinutosti za štete od mraza.

Suša u severnoj Africi

U februarskom izdanju biltena o stanju useva u severnoj Africi naglašen je problem suše u zemljama Magreba. Poljoprivredni proizvođači se suočavaju s najvećom sušom u poslednjih nekoliko decenija koja će primorati vladu da poveća uvoz žitarica i subvencije.

Centralna Turska i zapadna Rusija imaju višak padavina što za sada ima pozitivan učinak.


Tagovi

Bilten Ozimi usevi JRC MARS Evropa Mediteran Usevi Suša


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D