Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz i soja
  • 10.09.2020. 12:00
  • Mačvanski okrug, Loznica

Prinos kukuruza i soje u Loznici iznad proseka

Tradicionalno Dan polja kukuruza i soje u organizaciji Poljoprivredna stručne savetodavne službe Loznica, održan je u Lozničkom Polju. Veliki broj prisutnih poljoprivrednika mogao se još jednom uveriti da agrotehnika i dobar odabir hibrida daju odlične rezultate.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 645
  • 407
  • 0

Iskustva podrinjskih ratara govore da kukuruz i soja u ovom kraju daju dobre prinose i u lošim godinama, a ako je godina kao ova, sa dosta padavina koje su bile dobro raspoređene mogu se očekivati i rekordni prinosi. Berba ili kako se poslednjih godina češče upotrebljava izraz - žetva kukuruza, još uvek nije krenula, ali se procenjuje da će do kraja septembra veliki deo površina biti skinut sa njiva.

Na nedavno održanom Danu polja kukuruza i soje, u organizaciji Poljoprivredne stručne savetodavne službe Loznica, veliki broj prisutnih poljoprivrednika imao je priliku da se uveri u rodnost 35 hibrida, koliko ih je bilo postavljeno na demonstracionom ogledu. Setva je obavljena u optimalnom roku, sredinom aprila meseca što je u mnogome imalo uticaj na odličan izgled ogleda.

Jedino sirak pravio problem

Prema rečima savetodavca Dušana Despotovića, većih problema u proizvodnji nije bilo sem sirka, koji poslednjih godina zadaje velike muke proizvođačima a njegova je procena da će sa tim korovom ratari još dugo voditi bitku na ovim terenima.

Oglednim poljem do pravog izbora hibrida kukuruza

Dan polja, jedinstvena je prilika, da se sretnu sa jedne strane struka i nauka, sa druge strane iskustvo ovdašnjih poljoprivrednika koji rado u svoju setvenu strukturu uvrste i nove hibride.

Prinos 10 tona po hektaru

Proizvodna godina je u pogledu vremenskih prilika bila dosta specifična u odnosu na predhodne, jer smo u maju kada je kukuruz bio u najintenzivnijem porastu imali period izuzetno visokih dnevnih temperatura ali hladnih noći, kada su poljoprivrednici imali probema sa neujednačenim rastom useva i u tom periodu morali su da prihranjuju svoje useve.

Uprkos prolećnim vremenskim uslovima kukuruz dobro rodio

Ipak i pored svih problema kukuruz u Podrinju ne može da omane po pitanju prinosa, a stručnjaci procenjuju da će prosečni prinosi biti 10 tona suvog zrna po hektaru. Gro useva je trenutno u fazi voštane zrelosti i to je vreme kada je idealan za spremanje silaže a berba se može očekivati za dve nedelje zavisno od terena, vremena setve i grupe zrenja kojoj pripada kukuruz.

Godina kao nijedna do sada

Da je godina idelna za kukuruz i da će biti i rekordnih prinosa smatra Vukašin Vučetić iz Gornjeg Dobrića, koji je redovan posetilac Dana polja. Kukuruz je ove godine posejao na 3,5 hektara i za sada je zadovoljan trenutnim stanjem na njivi.

"Kukuruz još nije spreman za branje i sve zavisi od jeseni, najavaljuju miholjsko leto pa očekujem berbu za nekih dvadesetak dana kada ću sigurno brati i nešto poznije hibride, jer takva je godina. Godina je kao nijedna do sada. Krenulo je loše, ali kasnije je kiše bilo baš kad treba i to je bilo presudno da kukuruz izgleda odlično. Berem ga u klipu ali ću ove godine probati da ga skinem u zrnu jer veliki je problem kod nas postao naći ljude da ti pomognu sa uspremanjem kukuruza", kaže Vučetić i dodaje da zbog nedostatka radne snage će probati u zrnu da bere jer je za to potrebno angažovanje manje ljudi.

Kako pravilno pripremiti heder za kombajniranje kukuruza?

Inače ovaj poljoprivredenik kukuruz gaji za potrebe svojih životinja, sa krupne stoke prešao je na uzgoj svinja i ovaca.

Kukuruz pratio pšenicu

Dugo godina je uslužno sa svojim mašinama brao kukuruz i njegovo ogromno iskustvo govori da kakav bude rod pšenice, biće i rod kukuruza što će se izgleda i ovde godine pokazati kao tačno.

Predstavnici semenskih kuća koji su izlagali hibride bili su zadovoljni izgledom demonstracionog ogleda ali i prisustvom velikog broja zainteresovanih poljoprivrednika, jer su mogli da im predstave nove hibride iz svog asortimana koji su se odlično pokazali na ovom terenu.

Prinosi soje od četiri do pet tona po hektaru 

I soja bi prema procenama stručnjaka ali i proizvođača, trebalo da da odlične prinose ove godine. Sudeći po izgledu demonstracionog ogleda na kome je posejano 28 sorti, tri semenske kuće i žetva soje počeće uskoro i to najpre onih iz najranijih grupa zrenja

Uskoro žetva soje

Godina je, uz nekoliko perioda intenzivnije kiše, kada je došlo do poleganja soje, idealna za ovu uljaricu i da se uz primenu pune agrotehnike mogu očekivati dobri prinosi, između četiri do pet tona po hektaru što je i više nego odličan prinos


Tagovi

Prinos kukuruza Dan polja Podrinje Prinos soje Berba kukuruza Žetva soje Vukašin Vućetić Radna snaga Dušan Despotović


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.