Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 25.08.2022. 12:00

Prinos suncokreta u Sremu zadovoljavajući?

Kod pojedinih poljoprivrednih kombinata u Sremu prinosi ranih hibrida sa do sada požnjevenih površina kreću se oko 3.700 kilograma po hektaru, a očekivanja su da će kasniji hibridi dati nešto viši prinos.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.715
  • 291
  • 0

Žetva suncokreta je počela prošle nedelje, pa je zbog obilne kiše prekinuta. Prvi prinosi su različiti i zavise od toga koliko je gde u predhodnim mesecima palo kiše. Najlošija situacija je u Banatu, gde su prinosi od jedne do dve tone po hektaru, dok se u Bačkoj i južno od Save i Dunava očekuju prosečni prinosi od oko dve i po tone po hektaru. 

Žetva suncokreta je počela i u Sremu gde se prinosi kreću od dve do četiri tone po hektaru, što je ispod proseka. Naravno i tu prinos suncokreta zavisi od položaja parcela pod tom kulturom, ali i od količine padavina, bez obzira što suncokret najbolje podnosi nedostatak vlage, jer njegov korenov sistem crpi vlagu i iz dubljih slojeva zemlje.

Od kasnijih hibrida se očekuje veći prinos

Kod pojedinih poljoprivrednih kombinata u Sremu prinosi ranih hibrida sa do sada požnjevenih površina kreću se oko 3.700 kilograma po hektaru, a očekivanja su da će kasniji hibridi dati nešto viši prinos.

Očekuje se veći prinos od kasnijih hibrida

Sa prinosom sucokreta zadovoljni su i poljoprivrednici koji su pre kiše uspeli da skinu rod. Jedan od takvih je i Jovan Baburski iz Buđanovaca koji kaže da kada je ovakva godina, bez dovoljne količine padavina, i pritom još nepravilno raspoređenih, prinos od nešto više od tri tone po hektaru i nije tako loš.

Krenula žetva suncokreta, prinosi do dve tone po hektaru

"Zadovoljan sam prinosom suncokreta. Kada pogledam kukuruz ili soju vidim da je suncokret najbolje prošao u ovakvoj godini. Svim usevima kada je bila najpotrebnija, kiše nije bilo", kaže Baburski i dodaje da što se suncokreta tiče sve agrotehničke mere je uradio na vreme, a da je sve ostalo zavisilo od vremenskih uslova.

Baburski kaže da je zadovoljan prinosom suncokreta

"Da je ova kiša padala ranije, prinosi, ne samo suncokreta nego i ostalih bilnjih vrsta, bili bi rekordni. Ovako moramo biti zadovoljni sa onim što je rodilo. Brine me soja, jer je ona, čini mi se, najlošija u poslednjih nekoliko godina. Ima parcela u atarima gde roda neće biti ni da se plati kombajn, pa će verovatno biti i njiva sa kojih usev neće biti ni skidan", dodaje ovaj proizvođač.

Dogovor postignut, protesti prekinuti, ali ratari neće sedeti skrštenih ruku

Ovome dodajmo podatak da je ove godine i cena suncokreta nešto povoljnija, jer su proizvođači pregovarali sa Vladom oko otkupne cene. Kako je tada dogovoreno, konačna cena suncokreta poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a što se iplate tiče, dogoreno je da se ona obavi do 15. oktobra.  

Kiša pogoduje šećernoj repi

U prethodna tri dana je palo između 25 i 40 litara kiše u regionu Srema. S obzirom na dugotrajnu sušu, ovonedeljne padavine najviše  pogoduju šećernoj repi koja ulazi u završnu fazu vegetacije. Kiša će svakako doprineti i poboljšanju biodiverziteta zemljišta, a što je takodje veoma važno i lakšoj obradi za jesenju setvu, jer su paori već strahovali kako će na najbolji našin pripremiti zemljište za predstojeću jesenju setvu pšenice, ječma i uljane repice.

Što se kukuruza tiče i u regionu Srema, zbog nedostatka vlage, skraćena je vegetacija, tako da je i kukuruz sazreo ranije, pa su i neki rani hirbridi, kao i silažni već skinuti sa njiva. Sremski poljoprivrednici spremni su za nastavak poljoprivrednih radova, čim se vremenske prilike stabilizuju, a ovih dana kraju se privodi remont mehanizacije koja će učestvovati u žetvi, jer oni znaju da samo sa ispravnom mehanizacijom žetva može biti uspešna i brzo završena.


Tagovi

Žetva suncokreta Prinos suncokreta Jovan Baburski Cena suncokreta


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".