Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice u avgustu
  • 22.08.2023. 15:00

Proizvodnja žitarica: Šta pokazuju avgustovske prognoze?

Prognoze za proizvodnju žitarica smanjile su već osrednja očekivanja, kako u zemljama Evropske unije, tako i globalno.

Foto: Depositphotos/framarzo
  • 348
  • 91
  • 0

Česte padavine unazad mesec dana otežale su žetvu žitarica na severu Evrope, a toplotni talasi harali su letnjim usevima na jugu. Uticaj ovakvog vremena smanjio je već osrednja očekivanja ovogodišnjih prinosa, stoji u avgustovskom izdanju Biltena "JRC MARS" - Monitoring useva u Evropi. 

Kašnjenja u žetvi

Tek je prognoza prinosa suncokreta revidirana naviše, tri odsto u odnosu na jul, uglavnom zbog uslova koji su bili bolji od očekivanih u Španiji i Francuskoj, a neutralizovali su lošije stanje u Bugarskoj. 

Izvor: Europska komisija

Obilna kiša je u mnogim delovima severozapadne, centalne i severne Evrope pogodovala letnjim uslovima, ali je uzrokovala kašnjenja u žetvi. Najviše su pogođeni severozapadna Francuska, zemlje Beneluksa i veliki delovi Nemačke. 

Pšenica u Francuskoj završiće kao stočna hrana, a u Nemačkoj biogas - kako stoji globalno?

Negativni uticaji uglavnom će da se odnose na kvalitet zrna.

Toplotni talasi i sušniji uslovi od uobičajnih posebno su se odrazili na useve u Bugarskoj, južnoj i istočnoj Rumuniji, Češkoj i centralnoj Poljskoj. Pogođeni su i oni na Pirenejskom poluostrvu, ali manje nego što se ranije očekivalo, jer vrućina nije dosegnula ekstremne nivoe kao prošle godine.

Velike štete u Sloveniji 

Obilne kiše i mestimična, ali brojna grmljavina i led nanele su velike štete usevima u severnoj Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj. 

U Sloveniji su početkom avgusta izazvale poplave i velike štete na poljoprivrednim površinama. Još su u julu zabeležene na 10.000 hektara, a loše se vreme nastavilo i u osmom mesecu. Poplava, kontaminacija, uništena životna sredina imaće velik negativan uticaj na obradivo zemljište, pašnjake, proizvodnju stočne hrane, hortikulturu i uopšteno infrastrukturu. 

Puno je pogođenih područja

Kako žitarice stoje globalno? 

I Međunarodni savet za žitarice (IGC) objavio je avgustovsku prognozu za proizvodnju žitarica u sezoni 2023./24. Ona je takođe nešto niža u odnosu na julsku i sada iznosi 2.294 milijardi tona. Najviše su smanjene procene za Kanadu, EU i Kinu, što je ipak kompenzovano povećanjem za Ukrajinu gde su se šanse za prinose poboljšale. Ipak, proizvodnja bi mogla da bude za jedan odsto veća u odnosu na prošlu sezonu (2.263 mlrd.t) i kao takva druga najveća zabeležena. 

Uprkos manjim površinama, ukrajinska žetva premašiće prošlogodišnju?

Globalna upotreba je veća za jednu milijardu tona, uz skromna povećanja za stočnu hranu i korišćenje u industriji. Porasle su i prognoze za zalihe, za tri miliona tona, na 584 miliona tona što je još uvek, naglašavaju u saopštenju, najniži nivo u poslednjih devet sezona. 

Smatraju da će svetska trgovina da bude veća za tri miliona tona, zahvaljujući boljoj prognozi za kukuruz. 


Tagovi

Proizvodnja žitarica JRC Mars IGC Sezona 2023/24 Žetva 2023 Avgust Kvalitet žitarica Međunarodni savet za žitarice


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dani ludaje u Kikindi su za nama. Šta mislite koliko je težila najteža bundeva Radovana Zakića iz Kikinde a odakle dolazi apsolutni rekorder po pitanju težine i koliko teži? Ostavite svoju procenu u komentarima a mi vam ogdovore na ova pita... Više [+]