Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ječma
  • 07.03.2020. 15:00

Prolećne bolesti ječma - siva i mrežasta pegavost

Kao i svaka žitarica, pa tako i ječam može podleći različitim bolestima. Prvi simptomi mogu se uočiti već po završetku busanja.

Foto: JumpStory
  • 549
  • 17
  • 0

U nekim prošlim vremenima ječam su ljudi koristili u ishrani, ali se s vremenom sve više počeo koristiti kao hrana za stoku i u pivarskoj industriji. Vrlo rano prepoznat je kao visokoenergetska namirnica, a to dokazuje i činjenica da su ga konzumirali rimski gladijatori, isključivo za razvoj fizičke snage i izdržljivosti. 

Proizvodnja pivarskog ječma

Danas se dve trećine ječma koristi kao hrana za stoku, a ostalo za sjetvu, a svega dva odsto kao hrana u direktnoj primeni. U poređenju s drugim žitaricama, ječam poseduje izuzetnu sposobnost prilagođavanja pa se tako može uzgajati na većim nadmorskim visinama i geografskim širinama, pa čak i u pustinjama. 

No, kao i svaka žitarica, pa tako i ječam može podleći različitim bolestima. Usevi ozimog ječma u proleće i jesen može se zaraziti sivom pegavosti (Rhynchosporium secalis) i mrežastom pegavosti (Pyrenophora / Helminthosporium teres). Prvi simptomi mogu se uočiti već po završetku busanja. Osim sive i mrežaste pegavosti, možemo primetiti i žućenje ječma koje je uzrokovano viškom vlage, neodgovarajućom pH vrednosti, manjkom hraniva, ostacima herbicida i drugo. 

Siva pegavost

Svake se godine u velikoj meri primećuju simptomi sive pegavosti ječma. Ječam koji je već zaražen nekom od gljivičnih bolesti potrebno je tretirati odgovarajućim fungicidom kako bi se postigao dobar rod. Siva pegavost uočava se po sivim ovalnim pegama oivičenim tamnosmeđim krajem na listu. Pege se javljaju na vrhovima plojki i to na donjim listovima. Bolest polako može preći i na gornje listove. Spajanjem pega dolazi do sušenja listova. Osim listova, bolest može zahvatiti i plevice i smanjiti prinos za 30-50 odsto. 

Temperature od 12-14°C, kiša, rosa i visoka relativna vlažnost viša od 90 odsto pogoduju razvoju ove bolesti. 

Mrežasta pegavost

Mrežasta pegavost ječma uočava se po duguljastim mrežastim pegama tamne boje na listu koje uzrokuje forma teres. Uz to, moguća je i pojava forme maculata kada se simptomi uočavaju kao tamnosmeđe ovalne ili okrugle pege. Hladne temperature oko 8°C i vlažnije vreme pogoduju ovoj bolesti. Na nju su izrazito osetljive introdukovane i sorte pivarskog ječma. 

Bolest mogu uzrokovati zaraženi žetveni ostaci, zaraženo seme i zaraženi korovi. 

Žuta patuljavost ječma, virus koji prenosi više od 20 vrsta lisnih vaši

Za suzbijanje sive i mrežaste pegavosti ječma preporučuju se fungicidi sa aktivnom materijom kao što je prohloraz, azoksistrobin, fenpropimorf i druge po preporuci stručnjaka.


Tagovi

Uzgoj ječma Siva pegavost Mrežasta pegavost Fungicidi Žitarice Bolesti ječma


Autorka

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentkinja odseka Ishrana bilja i pedologije na Fakultetu agrobiotehničkih nauka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]