Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 14. Zimski seminar farmera na Tari
  • 31.01.2018. 11:00

Pšenica se izbokorila kao u aprilu

Ima li dovoljno vlage u zemljištu, kako izgleda pšenica trenutno, kakav sklop bi trebalo da bude u martu i kada uraditi prihranu, bile su teme dr Miroslava Maleševića na 14. Zimskom seminaru farmera na Tari.

Foto: Snežana Parađenović / PIS Vojvodina, Verica Matić
  • 3.349
  • 241
  • 0

Zimska vlaga je bitna za formiranje prinosa, a rezervi ima dovoljno za pšenicu. Međutim, pitanje je da li će je biti za kukuruz i suncokret. Ovo je na 14. Zimskom seminaru farmera na Tari rekao dr Miroslav Malešević. Dodao je da se očekuje da pšenica da prosečan prinos ove godine.

Pšenica kao početkom aprila

Malešević je prisutnima objasnio da pšenica koja je posejana u prvoj polovini decembra izgledom podseća na onu početkom aprila:

Malešević: Očekuju se prosečni prinosi

"Postoji šest, sedam bočnih izdanaka, a tako je na više od 20% površina. Ona koja je sejana polovinom oktobra se dobro izbokorila, formirala je sekundarne korene i favorit je za bolje prinose".

Biljke do proleća treba da usvoje 160 kg azota po hektaru

Napomenuo je i da se može uočiti promena boje na biljkama, a ukoliko nije obavljeno đubrenje, to ukazuje na nedostatak azota. Pšenica iz prvog roka setve ima masu biljaka 2.285 kg/ha, i utrošenih 70 kg azota, dok u drugom roku te cifre iznose 1.157 i 41.

"Azota najviše ima u podoraničnom sloju, manje na 60 cm do 90 cm dubine, a najmanje od 0 cm do 30 cm. Biljka bi do proleća trebalo da usvoji od 150 do 160 kilograma azota, za sedam tona prinosa", napomenuo je Malešević.

Normalan sklop pšenice u martu: 450 do 500 biljaka po metru kvadratnom (50 do 60 biljaka po metru); jedan do dva bočna izdanka; bez praznih mesta; bez znakova žućenja. Ukoliko ima više biljaka - smanjiti unos azota!

Ne žurite sa prihranom!

Malešević je napomenuo i da se urea sporo razlaže u zemljištu, te da na to treba računati. Naveo je da u se u zemljištima neutralne, slabo kisele i bazne reakcije razlaže od tri do pet dana, dok se u zemljištima jako bazne i kisele reakcije razlaže od osam do 10 dana. Brže se razlažu AN, SAN i KAN.

"Ne treba žuriti sa prihranom razvijenijih useva, bez analize. Azot će pojačati bokorenje izazvaće nepotreban rast nadzemne mase, a to će dovesti do manje otpornosti na bolesti i štetočine, kao i na poleganje. Prihranu obavite krajem februara", zaključio je dr Miroslav Malešević.

Foto: Snežana Parađenović / PIS Vojvodina, Verica Matić


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Dr Miroslav Malešević Tara Seminar farmera Pšenica Ozima pšenica Urea Azot Bokorenje Prihrana Sklop


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta