Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podešavanje mehanizacije
  • 01.02.2022. 07:30

Rasipanje đubriva mora biti ravnomerno i ujednačeno - kako to postići?

Pre nego što krenete u polje, proverite da li je rasipač dobro podešen što zavisi od proizvođača i modela. U tome vam mogu pomoći i različite aplikacije.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 318
  • 67
  • 0

Visoke cene đubriva nateraće mnoge poljoprivrednike, posebno ratare da smanje količinu koju će primeniti. Pred nama je vreme prihrane ozimih useva i traže se načini uštede. Pravilnim izborom i postavljanjem rasipača mineralnih đubriva koji obezbeđuju ravnomernu distribuciju po celom polju možemo značajno smanjiti količinu i sniziti troškove.

Njihovo neravnomerno rasipanje, posebno azotnih, može negativno da se odrazi na rast, razvoj, rod i kvalitet useva. U takvim se slučajevima javljaju područja koja su previše ili nedovoljno pođubrena što može doprineti smanjenju prinosa. Osim toga, sve ovo može doprineti zagađivanju prirodne sredine.

Ravnomerno i ujednačeno 

Savremeni rasipači moraju da ispune mnogobrojne zahteve i obezbeđuju ravnomerno rasprostiranje đubriva po parceli. Kod prohoda preko useva ono mora biti jednako raspoređeno sa obe strane traktorske linije. Dozvoljeno je maksimalno odstupanje od 10 odsto.

Bez obzira na vrstu đubriva (granulisana, kristalna ili praškasta) on mora da radi ujednačeno. Ne sme doći do zagušenja, nejednakog ispuštanja ili ispuštanja u "skokovima". Mašina mora da bude podešena da podjednako dobro radi na velikim i malim parcelama. Mora biti lak za montiranje, odnosno povezivanje sa traktorom, lak za rad te da osigurava brzo punjenje i čišćenje.

Pravilnom prihranom ozimog žita do visokih prinosa

Najčešće se koriste nošeni centrifugalni rasipači koji mogu da budu sa različitim radnim telima: klatećom cevi, jednim ili dva diska.

Testiranje uz pomoć posuda

Proizvođači poljoprivredne mehanizacije u laboratorijskim uslovima ispituju ujednačenost kako bi na tržište pustili uređaje koji predstavljaju poboljšane verzije i donose novitete.

Ove će se godine izuzetno paziti na rasipanu količinu 

Deo proizvođača sa isporučenim rasipačima dostavlja dodatnu opremu u vidu posebno podeljenih posuda, a što će vam pomoći da uradite test rada na svom imanju. On se radi tako što posude postavljate na podjednakim udaljenostima od stalnih tragova i prođete sa rasipačem u koji ste dodali đubrivo. Po završetku prohoda sadržaj iz posuda izvagati odvojeno. Dobijeni podaci će vam dati količinu i sliku distribucije na obe strane. Kada su podaci iz mernih posuda približni, to nam govori da je sve dobro podešeno. Kod veće razlike potrebno ga je ponovo podesiti i uraditi test.

Podešavanje rasipača

Pre nego što krenete u polje, proverite da li je rasipač dobro podešen što zavisi od proizvođača i modela. Obično se radi o dva sistema: menja se položaj ispusnog otvora ili se podešava ugao mehanizma.

Prilikom podešavanja obratite pažnju da uređaj morate nivelisati u položaj za prihranjivanje ili za klasičan rad.

Savremena poljoprivredna mehanizacija je sve više digitalizovana. Danas postoje i besplatne aplikacije na mobilnim telefonima koje olakšavaju nameštanje različitih modela i njihovo prilagođavanje vrsti đubriva. Za povezivanje se koriste Wi-Fi ili Bluetooth.

Neke od njih su mySpreader od Amazona koji daje preporuke zavisno od modela rasipača, radne širine, vrste đubirva i količine primene. Tu je i nemački KUHN SpreadSet koji na osnovu fotografije rasutog na testnim posudama izračunava jednolikost posipanja.


Tagovi

Đubrenje Mineralno đubrivo Rasipač Podešavanje Uputstva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.