Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 12.04.2022. 18:00

Raste cena kukuruza: Sledi li nestašica?

Blokada luka u Crnom moru, nove sankcije Rusiji, koje će uticati na snabdevanje i cene energije, i suša u delovima sveta deluju na tržište, njegovu snabdevenost i cene.

Foto: Depositphoto/alivio
  • 2.751
  • 313
  • 0

Na svetskom i evropskom tržištu rastu cene kukurza. Najveći uticaj ima smanjena proizvodnja i izvoz iz Ukrajine. Za Evropu to znači nestašica ove žitarice, a koja će se produžiti u narednu godinu, piše Agrarheute.

Blokada luka u Crnom moru, nove sankcije Rusiji, koje će uticati na snabdevanje i cene energije, i suša u delovima sveta deluju na tržište, njegovu snabdevenost i cene.

Njegov će uvoz biti ograničen, a Evropska komisija očekuje da će se smanjiti na samo devet miliona tona sledeće sezone, sa 14 miliona tona u tekućoj tržišnoj godini 2021/21.

Nestašica je samo uvod u još jedan rast cena žitarica. Uvoznici moraju da traže druge dobavljače da pokriju svoje uvozne potrebe.

Ukrajina glavni dobavljač za EU

Benu Fajod, tržišni analitičar u "Strategie Grains" navodi da jedna od posledica može biti vrlo teška globalna situacija sa snabdevanjem. Već je postojala mala ponuda u EU u marketinškoj godini 2020/21., a za tekuću sezonu 2021/22. analitičari su očekivali znatno bolju situaciju.

Prema podacima EK, zemlje članice EU su do 3. aprila uvezle oko 12,2 miliona tona kukuruza. Glavni dobavljači su bili Ukrajina sa 6,7 mil. t (55 odsto), Brazil sa 3,3 mil. t (14 odsto), Kanada i Srbija, svaka sa preko 600.000 tona kao i Rusija sa 370.000 tona. Najveći kupci bili su Španija sa 4,9 miliona tona, Holandija 2,2 mil. t, Portugal 1,2 mil. t, Italija 1,1 mil. t i Irska sa 690.000 tona.

Ukrajinske luke su zatvorene (Foto: Depositphotos/ALesik)

Neravnomerno snabdevanje

Nemačka je kupila 40.000 tona od trećih zemalja i Ukrajine. Većina uvoza u toj zemlji dolazi iz Rumunije i Francuske. Od kraja februara transport ukrajinskih žitarica je gotovo potpuno blokiran, a napori da se deo toga izvuče putevima ili železnicom verovatno će biti vrlo neadekvatni. Fajod kaže da je ova situacija otkrila slabosti tržišta, deficit između domaće ponude i potražnje, koji je u proseku iznosio oko 13,5 miliona tona poslednjih godina.

Istovremeno su cene ukrajinskog kukuruza pale zbog velikih zaliha i nemogućnosti izvoza. Razlog je taj što se trenutno može izvoziti samo železnicom preko zapadne granice. Prema apk-informu, cene za isporuku od aprila do maja na poljskoj granici kretale su se od 230 do 240 dolara po toni, dok su na granici sa Slovačkom pale na 245-260 $/t. Cena isporuke preko rumunske luke Konstanca kretala od 300 do 315 $/t.

Kretanje cena kukuruza na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište > Kukuruz 

Zalihe ove žitarice u zemlji su krajem marta iznosile oko 13 miliona tona.

Krajem prošle sedmice, kukuruz se isporučivao u izvozne luke u američkom zalivu po ceni od 360 dolara po toni. U Francuskoj su kupci morali da izdvoje 415 do 425 dolara po toni.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Zalihe Tržište žitarica Nestašica Transport Cene kukuruza Snabdevanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.