Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativna đubriva
  • 16.02.2022. 18:00

Raste proizvodnja đubriva na bazi mikroba i morskih algi

U vreme kada se emisije sa farmi sve više kontrolišu, takvi bi proizvodi mogli da pomognu poljoprivrednicima da smanje primenu azota koji može da zagadi vodene tokove i stvori azot oksid.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 236
  • 19
  • 0

Cene sintetičkih đubriva su svakim danom sve veće, a Evropska unija ima za cilj da smanji njihovu upotrebu. Istovremeno, velike hemijske kompanije ulažu stotine miliona dolara u razvoj poljoprivrednih proizvoda za ishranu useva na bazi mikroba i morskih algi. 

U vreme kada se emisije sa farmi sve više kontrolišu, takvi bi proizvodi mogli da pomognu poljoprivrednicima da smanje primenu azota koji može da zagadi vodene tokove i stvoriti azot oksid. Stoga investiciona banka Rabobank predviđa da će industrija biostimulansa u vrednosti od tri milijarde dolara rasti za 12-15 odsto godišnje u narednih pet godina, piše Reuters

Ali, tržište mikrobnih đubriva su uglavnom neregulisana, a tek je nekoliko studija o tome koliko su efikasna u povećanju prinosa. Evropska unija će u julu 2022. objaviti prvi zahtev za efikasnost biostimulansa, a američka agencija za zaštitu životne sredine izdala je nacrt smernica za javnu reviziju.

Sveti gral poljoprivrede

Džon Treloar, agronom u danskom Novozimesu čiji proizvodi sadrže gljivicu koja raste uz korenje biljaka i oslobađa fosfat, izjavio je da su kupci još uvek oprezni. U ovoj kompaniji prikupljaju rezultate terenskog testiranja koje obave s poljoprivrednicima.

"Ako oni imaju loše iskustvo, to može oštetiti celu industriju", istakao je.

Koliko daleko ide razvijanje ovakvih proizvoda svedoči izjava Karstena Temea, izvršnog direktora kompanije "Pivot" koji mogućnost mikroba da fiksiraju azot iz vazduha u amonijak naziva svetim gralom poljoprivrede.

"Naši proizvodi ne stvaraju visoke emisije povezane s proizvodnjom azotnog đubriva, ni emisije azotnog oksida nastale kada se sintetičko đubrivo tokom vremena razgrađuje", tvrdi on, a na ovakvim aktivnostima rade i u velikom Bayer-u gde zajedno s biotehnološkom kompanijom "Ginko Bioworks" ulažu u proizvod "Joyn Bio". 

U kompanijama prikupljaju rezultate sa terena (Foto: M.C.Celić)

"Očekujemo komercijalnu prodaju našeg mikrobnog tretmana semena za tri do četiri godine", ističe izvršni direktor Majk Mile

Kritike na račun biostimulansa?

I "Yara International" proizvodi biostimulanse na bazi morskih algi i humusnih supstanci. Semenska kompanija "Corteva" ovog proleća lansira biološki proizvod za koji kaže da usvaja azot iz atmosfere i pretvara ga u amonijum.

Ali, ne treba izostaviti da na račun biostimulansa stižu i kritike. U protekle dve sezone Daniel Kaiser, naučnik s Univerziteta u Minesoti, testirao je Pivot's Proven proizvod na šest lokacija gde je primenjeno azotnog đubriva manje od optimalnog. Samo je na jednoj zabeležen poboljšan prinos.

Brojne su prednosti korišćenja biostimulatora - kako ih odabrati?

Treba napomenuti da Evropa čini polovinu globalnog tržišta ovih sredstava, pokazuju podaci Evropskog veća industrije biostimulansa. Poljoprivrednici su ih u početku koristili uglavnom za organsku proizvodnju i na visokovrednim usevima voća i povrća, ali sada su sve više prisutni u konvencionalnim usevima kao odgovor na nameru EU da poljoprivrednu proizvodnju učini održivijom.


Tagovi

Mikrobi Mikrobna đubriva Alge Đubrivo Bayer Biostimulansi Đubrivo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]