Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savetovanje "Pšenica roda 2017/2018"
  • 22.09.2017. 12:15

Razvrstavanje pšenice podiže proizvodnju

Pošto se najvećim delom pšenica kod nas ne razvrstava, otkupljuje se i meša, nije ni čudo što proizvođači ne mogu da dobiju cenu koju mogu da postignu farmeri u okruženju.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.145
  • 101
  • 0

Skup "Savetovanje o pšenici 2017/2018", u organizaciji Kluba 100P plus, predstavio je trendove u proizvodnji pšenice u svetu, kao i o predstojećoj setvi pšenice, tehnologiji i sortimentu.

Na ovogodišnjem savetovanju nisu se pojavili, iako su pozvani, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.

Malešev: Moramo vratiti pšenicu u setvenu strukturu

Predsednik upravnog odbora Kluba 100P plus Vojislav Malešev rekao je da su poljoprivrednici pritisnuti vremenskim neprilikama prinuđeni da značajnije vrate pšenicu u setvenu strukturu:

"Moramo vratiti kulture koje prispevaju pre visokih temperatura: pšenicu, ječam, ovas i uljanu repicu. Ali u celu priču se mora uključiti Ministarstvo poljoprivrede, da bi se pšenica konačno počela otkupljivati po kvalitetnim grupama. Dosta poljoprivrednika proizvodi kvalitetnu pšenicu ali se ona, uglavnom, ne meri prilikom otkupa. Pšenica se ne razvrstava. Otkupljuje se i meša i nije ni čudo što ne možemo da postignemo cene koje mogu da postignu farmeri u okruženju".

Na direktno pitanje da li će sejati pšenicu ove jeseni, Malešev je rekao da će je sejati kao i svake godine, zbog plodoreda, ali i zbog dela peskovitih i glinovitih zemljišta, gde jare kulture gube bitku sa pakleno toplim letima.

Nadlački: Država da posreduje između ratara i trgovaca

Savetnik ministra poljoprivrede Radivoj Nadlački kaže da Ministarstvo poljoprivrede namerava da pokrene dijalog svih aktera koji učestvuju u proizvodnji, preradi i prodaji pšenice. To bi, prema njegovom mišljenju, moglo da dovede do definisanja trgovačkih klasa po kvalitetu.

Radivoj Nadlački, savetnik ministra poljoprivrede

"Ministarstvo ima pravilnik iz 2016. godine gde se određuju minimalni parametri kvaliteta za pšenicu za ljudsku ishranu i industrijku preradu. To su minimalne vrednosti, koje razvrstavaju pšenicu koja je za ljudsku ili za stočnu ishranu. Mislimo da nije dobro da Ministarstvo donosi kvalitetne klase za trgovinu, zato što će uvek neko biti nezadovoljan. Nije na Ministarstvu da donosi takve klase. Ništa ne sprečava otkupljivače da to danas urade i da otkupljuju po klasama", rekao je Nadlački.

Paori su zainteresovani za ovo moderatorstvo države, ali vreme će pokazati da li su otkupljivači zainteresovani za saradnju. Predsednik skupštine Kluba 100P plus Žarko Kobilarov prvi je izrazio sumnju u to, pošto se na skupu nisu pojavili oni koji pšenicom trguju.

Malešević: Đubriti kao i obično

Miroslav Malešević

Prof. dr Miroslav Malešević pažnju je posvetio pitanju - Koliko je ovogodišnja suša uticala na iskorišćenost (neiskorišćenost) hraniva u zemljištu i kako će se to odraziti na predstojeću setvu? Kaže da u tehnologiji gajenja ne treba ništa menjati, jer sve ono što je od hraniva uneto proletos u zemljište, a nije iskorišteno, ostalo je imobilisano u zemljištu. To znači da, ako bi sada izostavili đubrenje, moglo bi doći do depresije u ishrani narednih useva.

Na skupu u Mater centru Novosadskog sajma govorilo se i o Iskustvima u proizvodnji hibridne pšenice u Srbiji (Nikola Hristov), tehnološkom kvalitetu NS sorti pšenice (Milan Mirosavljević), svetskim zalihama i trendovima u svetu i okruženju u proizvodnji i prometu pšenice (Žarko Galetin) i rezultatima ogleda u 2017.-oj u PSS Instituti "Tamiš" u Pančevu (Bogdan Garalejić).

Foto: Đorđe Simović


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Setva Vojislav Malešev Radivoj Nadlački Miroslav Malešević


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao