Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 29.06.2022. 09:00

Robne rezerve izlaze sa cenom od 40 dinara za pšenicu?

Proizvođači Braničevskog okruga na sastanku sa Aleksandrom Vučićem dogovorili su trenutno rešenje za otkup pšenice i buduću cenu suncokreta.

Foto: Đorđe Lalić
  • 6.670
  • 754
  • 0

Ratari Udruženja "Stig" iz Braničeva juče popodne (28.6.) su razgovarali sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem o cenama i otkupu najvažnijih ratarskih kultura. Kako je predsednik Udruženja Nedeljko Savić rekao za Agroklub, "osećanja su pomešana".

"Robne rezerve će da izađu u četvrtak (30.6.) sa cenom od 40 dinara za otkup pšenice, i pustiće izvoz 6.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja i na taj način će se rasteretiti uljare. To su zaključci. Kažu, da ćemo imati neki sastanak pre žetve suncokreta. Videćemo i koja će biti cena", kaže Savić o ishodu sastanka u kabinetu predsednika.

Kako mere Vlade utiču na proizvođače?

Kaže, da se i u ovom trenutku trudimo da uljarama izvoz ne bude izgovor da bi proizvođačima oborile cenu.

"Nismo mi imali neke uluzije da će to sve brzo da se završi. To je dug put i treba još da se radi na tome. Mi smo rekli kako mere Vlade utiču na nas, na cenu naših proizvoda, da nismo zaštićeni, da se trudimo da proizvedemo što više. Ali nije realno da prodamo tonu suncokreta za 450 evra i kupimo mineralno đubrivo za 1.000 evra tonu." 

Protesti: Propali razgovori sa Ministarstvom, tražimo predsednika države

Podsetimo, nekoliko nedelje unazad ratari Braničeva, protestovali su zbog niže cene pšenice koju nude otkupljivači - 36 dinara, za koju smatraju da je neprihvatljivo mala i zato su tražili tržišnu. Prema poslednjem izveštaju, cena na Produktnoj berzi kreće se oko 38 dinara za kilogram.


Tagovi

Protesti Udrženje Stig Aleksandar Vučić Robne rezerve Cena pšenice Otkup pšenice Izvoz ulja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]