Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva repina pipa
  • 08.05.2021. 10:00

Sa višim temperaturama i masovna migracija pipe ka novim repištima

Dok su biljke u fazi nicanja i kotiledonih listova, mogu se koristiti insekticidi kontaktnog delovanja na bazi aktivne materije cipermetrina, alfa-cipermetrina ili lambda-cihalotrina.

Foto: Depositphotos/paulgrecaud (ilustracija)
  • 89
  • 9
  • 0

Na području Vojvodine, usevi šećerne repe se u zavisnosti od roka setve nalaze u fazi od nicanja do razvoja prvih pravih listova. Na feromonskim klopkama se registruju ulovi odraslih jedinki sive repine pipe (Bothynoderes punctiventris). Sa porastom temperature vazduha iznad 20°C očekuje se masovna migracija pipe ka novim repištima, pretpostavke su Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Siva repina pipa - opasnost za šećernu repu

Kako smo ranije pisali, dnevno može da pređe i više od 600 metara, pa odrasla jedinka može za jedan dan da pojede desetak mladih biljaka. Prepoznaćete je po glavi, koja je izdužena i završava sa surlicom. Na gornjoj strani krila se nalazi nekoliko nepravilnih pega, tamnije boje. Odrastao insekt je boje zemlje, pa je često teško uočljiv.

Ovi insekti godišnje imaju jednu generaciju. Razvoj od jajeta do faze odraslog insekta traje između 2,5 i 3,5 meseca. Larva je beličaste boje i dostiže dužinu od 15 milimetara.

Odrastao insekt je boje zemlje, pa je često teško uočljiv (foto: PIS Vojvodina)

Preporučuje se svakodnevno obilaženje novoposejanih repišta i praćenje prisustva ove štetočine na njima. Useve treba obilaziti u najtoplijem delu dana kada su pipe i najaktivnije. Ukoliko se registruje 0,1-0,3 odrasle jedinke sive repine pipe po metru kvadratnom savetuje se primena insekticida.

Dok su biljke u fazi nicanja i kotiledonih listova, mogu se koristiti insekticidi kontaktnog delovanja na bazi aktivne materije cipermetrina, alfa-cipermetrina ili lambda-cihalotrina.

U usevima gde su formirani prvi pravi listovi šećerne repe moguća je primena i registrovanih insekticida koji u sebi imaju sistemičnu komponentu na bazi materije hlorpirifos+cipermetrin, preporučuje PIS.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zaštita šećerne repe Repina pipa Bolesti šećerne repe Insekticid


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.