Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena soje
  • 16.09.2020. 09:00

Sa žetvom soje "odmiče" i cena?

Prve količine ranih hibrida soje prodate su za 38 dinara kilogram, a sada kilogram košta 44 dinara sa PDV-om, što ukazuje na to da, kao i kod suncokreta, kako žetva odmiče, i cena blago raste.

Foto: JumpStory
  • 1.198
  • 119
  • 1

U toku je žetva soje i kukuruza, a s prvim otkosima i priče o ceni ovogodišinjeg roda, potkrepljene dobrom cenom suncokreta, koji je na kraju žetve dostigao 38 dinara kilogram i kod ratara ulio poverenje da ga vredi sejati i dogodine. Doduše, dobroj ceni suncokreta dopreneli su i slabiji prinosi, posebno u južnom i srednjem Banatu, pa je nacionalni prinos umesto očekivane 3,2 tone po hektaru, ove godine 2,9 tone, piše Dnevnik.

Prve količine ranih hibrida soje prodate su za 38 dinara kilogram, a sada kilogram košta 44 dinara sa PDV-om, što ukazuje na to da, kao i kod suncokreta, kako žetva odmiče, i cena blago raste. Međutim, kao i u slučaju suncokreta, prinosi soje nisu obećavajući, pa se smatra da će biti oko tri tone po hekatru.

Prosečni prinosi u Somboru 3,2 tone po hektaru

S druge strane, na oglednim poljima PSS Sombor očekuju prinos soje od 3,5 do četiri tone po hektaru. Ova ratarska kultura je mnogo više zastupljena u poslednje vreme i površine su preko 20.000 hektara od toga oko 2.000 hektara na području Sombor, Apatin i Odžaci. Treba reći da je do sada požnjeveno oko 30 odsto površine i da su prosečni prinosi nešto manji i iznose oko 3,2 tone po hektaru, prenosi RTV.

Zasadi soje i suncokreta u dobrom stanju, očekuju se stabilni prinosi

Većina soje se proizvodi u uslovima suvog ratarenja, tako da su vremenski uslovi koje smo imali početkom vegetacije u aprilu i maju mesecu uticali dosta negativno. Imamo situaciju da i preko hiljadu hektara se proizvodi kao postrni usev i oni izgledaju veoma dobro.

Naša soja nije GMO

Svi otkupljivači na teritoriji Zapadne bačke za soju nude 40 dinara po kilogramu, uz nagoveštaj da bi na konačnom obračunu moglo biti i dinar - dva više.

"Naši izvoznici prodaju soju skuplje od one po kojoj kupuju od poljoprivrednika jer domaća soja nije genetski modifikovana kao inosoje, i tu našu zdravu domaću soju treba da plate nama, ratarima", kaže Nenad Manić iz Agrarnog saveza Srbije za Dnevnik.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Soja Cena soje Prinos soje Vremenski uslovi Žetva soje Nenad Manić Izvoz


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u