Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištari
  • 05.02.2024. 15:05

Sačinjen spisak skladištara u Srbiji, donet i Pravilnik - šta su novine?

Iz Ministarstva poljoprivrede žele da se u budućnosti većina tih otkupljivača urede kao javna skladišta, gde ćemo mi moći da predajemo robu, da tražimo zapisnik od njih i gde ćemo moći da prodajemo terminski robu, ali i da idemo u banku da podignemo kredit, rekao je Dušan Tornjanski, ratar iz Čente i član Radne grupe za tržište.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 7.354
  • 526
  • 0

Danas (5.2.) je završen još jedan sastanak Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima na kome je raspravljano više o uređenju berze na tržištu i otkupljivačima. Ratar iz Čente, koji je član Radne grupe kao jedan od predstavnika poljoprivrednika, Dušan Tornjanski rekao je za Agroklub da je ministarka naložila popis svih otkupljivača zrnastih proizvoda iz cele Srbije, te da im je dostavljen tačan spisak istih (786 skladišta, kao i uljare, pivare i špiritane), kao i koji su njihovi kapaciteti u silosima i podnim skladištima.

"Oni (iz Ministarstva) žele da se u budućnosti većina tih otkupljivača urede kao javna skladišta, gde ćemo mi moći da predajemo robu, da tražimo zapisnik od njih i gde ćemo moći da prodajemo terminski robu, ali i da idemo u banku da podignemo kredit", rekao je Tornjanski koji u svom rodnom mestu obrađuje 40 ha, mahom pod pšenicom i kukukurzom.

Komisija za popis skladišta još nije formirana?

Početkom prošlog meseca, dogovoreno je da zajednički pravilnik Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstva poljoprivrede kojim se propisuju minimalni tehnički uslovi za trgovinu na otkupnim mestima - skladištima, bude usvojen do kraja januara.

"Pravilnik je donet i trebalo bi da izađe u Službenom glasniku. Nismo imali nikakvih primedbi što se tiče toga. Za sada sve teče po planu, ministarka je pokazala volju da se reše problemi. Za ono što mi planiramo da se dovede u red, biće potrebno dve do tri godine. Ne može to odjednom", rekao je Tornjanski za naš portal, koji je i član Saveza poljoprivrednika Banata.

Novina u Pravilniku krije se u članu 11. gde se navodi da se prilikom primopredaje poljoprivrednik proizvoda i domaćih životinja izdaju isprave koje će osim osnovnih podataka sadržati i naziv, količinu i kvalitet odnosno klasu otkupljenog proizvoda, cenu, kao i datum i način isplate.

"Ako poljoprivredni proizvođač nije zadovoljan utvrđenom količinom, kvalitetom, odnosno klasom predatih proizvoda, može da se obrati nadležnom inspektoru Ministarstva poljoprivrede", navodi se u Pravilniku, koji možete u celini da pročitate u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Otkupljivači Skladištari Dušan Tornjanski Pravilnik Otkup žitarica Zapisnik Kredit


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...