Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2022
  • 22.06.2021. 16:30

Saznali smo ko su finalisti novog kruga izbora "Tractor of the Year"

U finalu 25. TotY izbora je 14 modela 11 brendova koji se takmiče za laskave titule u četiri kategorije - za najbolji ratarski, višenamenski, specijalizovani kao i održivi traktor.

Foto: Massey Ferguson
  • 211
  • 146
  • 0

Izazov je počeo! Aktuelne nosioce titula najboljih traktora Evrope - Massey Ferguson 8 S.265 kao Tractor of the Year 2021 (na naslovnoj fotografiji), Valtra G 135 Versu ("Best Utility"), Fendt 211 V Vario ("Best of Specialized"), te Claas Axion 960 Cemos ("Sustainable TotY") do kraja godine će zameniti neki od 14 modela novog kruga izbora. 

Danas su na digitalnoj platformi www.totydigital.com u epizodi pod naslovom "Let the Challenge Begin“ (Neka izazov započne) javno objavljeni finalisti novog izdanja "TotY 2022" među kojima su i brendovi koji se u ovom takmičenju ogledaju po prvi put.

Ko su finalisti?

Tako se u finalu ovogodišnje trke za laskavu tutulu najboljeg u kategoriji ratarskih traktora ("Tractor of the Year") bore: Case IH (model će biti objavljen 22. jula o.g.), John Deere 7R 350 AutoPower, Massey Ferguson (model će biti objavljen 4. septembra o.g.), Novo Holland T6 Metan Power i Valtra T 235 Direct.

U kategoriji takozvanih svestranih traktora pogodnih za farme mešovite proizvodnje ("Best Utility") koji ne prelaze 70 KS, odnosno imaju motore sa najviše četiri cilindra kao i najveću dozvoljenu težinu do 10.500 kg takmiče se: Claas Arion 470, John Deere 6M 120 AutoPower, Landini 5-120 Dynamic, Massey Ferguson 5S.145 Dyna-6 Exclusive i Valtra A 115.

U kategoriji voćarsko-vinogradarskih, brdskih i ostalih specijalizovanih traktora ("Best of Specialized") finalisti su: Antonio Carraro SRX 5800, Carraro Tractors Compact VLB 75, Ferrari Vega 85 Dualsteer i Reform Metrac H 75 Pro.

Svih 14 nominovanih kandidati su i za nagradu 'najbolji održivi' ("Sustainable Toty").

Proglašenje pobednika na EIMI

Na ovom onlajn predstvaljanju je još jednom naglašena esencijalna uloga traktora u poljoprivredi bez kojeg je ova proizvodnja nezamisliva. Sam izbor proizvođači doživljavaju i kao svojevrstan tržišni barometar za industriju poljoprivrednih mašina.

"TotY nije samo takmičenje, to je i prikaz najnovijih trendova. Zato svi iščekuju da vide ko će biti novi Traktor godine 2022. Svedočimo neverovatnim promenama u tehnologiji na globalnom nivou i ne možemo ignorisati trendove“, istakla je Lućia Salmaso, direktorka BKT Evrope, sponzora izbora, ističući veliku ulogu traktora, ali i pneumatika, čiji su proizvođač.

Lućia Salmaso i Fabio Zamareti (desno) proglasili su početak izazova (Printscreen) 

Tako već skoro četvrt veka članovi TotY žirija zapravo svedoče pravoj evoluciji ove industrije, istakao je Fabio Zamareti, predsedavajući izbora, podsetivši da je ovo takmičenje počelo 1998. godine na inicijativu italijanskog časopisa "Trattori", koji je okupio kolege novinare agrarnih medija. Danas ovaj nezavisni međunarodni žiri broji 26 novinara iz 25 evropskih država, a među medijima je i Agroklub.

Od prošle godine izbor je prešao i u digitalnu sferu, a kako kovid pandemija još traje, ove godine organizatori planiraju kombinaciju digitalnog i fizičkog oblika. Tradicija je do sada bila da članovi žirija nakon izvlačenja finalista (obično u junu), osim tehničke evaluacije ovih mašina, odrade i njihova testiranja u polju (septembar/oktobar), koja se prošle godine, zbog poznatih ograničenja nisu mogla održati. Stabilizacijom epidemiološke situacije, nadaju se da bi ove godine ipak bila moguća, makar u manjim grupama i na više lokacija.  

Izbor se tradicionalno zavšava proglašenjem pobednika na najvećoj sajamskoj manifestaciji te godine. Ovoga put to je EIMA, međunarodni sajam poljoprivredne mehanizacije u Bolonji (Italija) koju planiraju da održe od 19. do 23. oktobra ove godine. Svi posetioci ove sajamske manifestacije videće traktore - finaliste izložene u posebom TotY odeljku.  

Do tada ćemo vas na Agroklubu detaljnije upoznati sa svakim od njih. 


Tagovi

Traktor godine Tractor of the Year Fabio Zamareti BKT Lućia Salmaso


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner