Ukoliko je obavljena kvalitetna predsetvena priprema, a vremenski uslovi budu povoljni, kašnjenje roka setve šećerne repe ne mora da se odrazi na njen prinos i kvalitet.
Pod šećernom repom bi ove godine trebalo da bude zasejano oko 55.000 hektara. Agronomi savetuju da se ne žuri, već da se sačeka da se zemljište dobro prosuši, kako ne bi došlo do negativnih efekata.U našim agroekološkim uslovima optimalan rok za setvu šećerne repe je od 05. marta do 25. marta. Ovo je kalendarski rok, ali setvu treba započeti onda kada se površinski sloj zemljišta od pet centimetara zagreje na 6°C.
"Ako uđemo sa kvalitetnom pripremom i repromatrijalom, kao i uz pogodne vremenske uslove tokom godine, kašnjenje setve ne mora da se odrazi na konačan ishod, odnosno prinose i kvalitet šećerne repe", kaže ta RTV zadrugar Živko Vasin iz Temerina.
Da kvalitet setve zavisi od toga kako je izvedena predsetvena priprema zemljišta, slaže se i Zoran Boca iz PSS Sombor. Kako navodi, površinski sloj zemljišta treba da bude rastresit. Seme šećerne repe se seje u plitkom sloju, na dubinu oko tri centimetra. Plitka setva nosi rizik isušivanja gornjeg sloja, a duboka može da dovede do propadanja određenog procenta biljaka.
"Seme šećerne repe počinje da klija vec na 4°C , ali veoma sporo. Kada je temperatura zemljišta viša od 15°C uz dovoljnu količinu vlage, repa niče za sedam do osam dana. Mana ranog roka setve je osetljivost klijanaca na prolećni mraz. Najosetljivija je u fazi kotiledona kada može da strada već na -1°C, ali kada uđe u fazu prvog para listova, otpornost je veća i može da izdrži kratkotrajne mrazeve i do -4°C", objašnjava Boca.
Dodaje da repu potrebno sejati na 50 cm međurednog razmaka, sa rastojanjem u redu od 15 cm do 18 cm. Tako se obezbeđuje sklop u vađenju od oko 100.000 biljaka, što je u savremenoj proizvodnji šećerne repe poželjno, a formira se koren veličine od oko 800 g o 1.000 g.
Povezana biljna vrsta
Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera
Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]Tagovi
Autorka