Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 09.03.2022. 16:00
  • Sremska Kamenica i Čonoplja

Skuplja setva suncokreta - da li će biti smanjenja površina?

Ratari koji će uskoro svoje parcele zasejati suncokretom svesni su činjenice da će ovo biti veoma skupa setva i proizvodnja obzirom da je poskupeo repromaterijal, cena nafte je visoka, a rezultati uvek neizvesni.

Foto: Rada Milišić
  • 1.601
  • 167
  • 1

Suncokret je jedna od najznačajnijih uljarica u našaoj zemlji, najbolje rađa na plodnim i dubokim zemljištima, ali uz veće količine đubriva i adekvatne agrotehničke mere može dati dobre rezultate i na lošijim zemljištima. Ratari dobro znaju da se suncokret gaji u plodoredu, ne podnosi monokulturu, a na istu parcelu ne bi smeo da se seje pre nego što prođe najmanje pet godina, a najbolji predusevi su mu pšenica i kukuruz. Dobar je predusev za sve kulture obzirom da se rano skida i ostavlja nezakorovljeno zemljište.

Stručnjaci savetuju da pre početka osnovne obrade treba uraditi analizu zemljišta, a na osnovu toga obaviti đubrenje i jesenje oranje. Ovo je usev koji ima veliku vegetativnu masu i zato traži dosta vode koja mu je najpotrebnija tokom oblikovanja glavica i nalivanja semena.

Predsetvena priprema

Za setvu suncokreta ovih dana sprema se Nikola Crnobarac, ratar iz Sremske Kamenice. Od deset hektara oranica koliko obrađuje na dva će zasejati suncokret, a na ostatku soju i kukuruz. Toliko je sejao i prošle godine, rodom i kvalitetom je bio zadovoljan, na jednom jutru bilo je oko dve tone. Plod ne prodaju obzirom da sami cede ulje.

"Nakon skidanja pšenice i kukuruza na parceli sam odmah obavio jesenju prihranu zemljišta sa 100 kg MAP-a po jutru, uzorao sam na dubini od 25 cm,  dok ću tokom predsetvene pripreme upotrebiti još i azotno đubrivo", napominje Crnobarac.      

Seje se kad temperatura zemljišta bude oko 10 stepeni (foto:Depositphotos/stevanovicigor)

Stručnjaci kažu da je predsetvenu pripremu najbolje obaviti setvospremačem i drljačom kada je optimalna vlažnost zemljišta, a setva se obavlja pneumatskm sejalicama.

Setvu je najbolje obaviti kada se temperatura zemljišta na dubini setve kreće oko osam do 10 stepeni, najčešće krajem marta i početkom aprila, dubina setve je oko pet centimetara, preporučeno rastojanje biljke u redovima je 20 do 30 cm dok je optimalno rastojanje između dva reda 70 cm kako bi se postigla gustina setve sa 50 do 60 hiljada biljaka po hektaru.

"Za jedan hektar obično mi treba tri kilograma semena. Odmah nakon setve, a pre nicanja uradim hemijski tretiram parcele kako bi usev zaštitio od korova, a kasnije obavezno odradim i međuredno kultivisanje. U zavisnosti od vremenskih uslova i češćih kiša može doći do pojave bolesti pa u tom periodu vodim računa, obilazim parcelu i blagovremeno obavim i zaštitni tretman hemijskim preparatima", kaže naš sagovornik i dodaje da će ova godina za poljoprivrednike biti veoma teška, setva će biti mnogo skuplja u odnosu na predhodnu, nafta je značajno poskupela, kao i UREA čija se cena kreće oko 120 dinara, a zemlja se posejati mora.

Smanjenje površina konzumnog

Eva Zelenka iz Čonoplje ispričala nam je sličnu priču. Kaže da se i njena porodica priprema za predstojeću setvu suncokreta. Oni seju konzumni suncokret, pogodan za ljudsku ishranu i ljuštenje koji se nakon žetve selektira, a može da se jede kao sirov ili pečen, kao omiljena grickalica.

Za poljoprivrednike 179 dinara dizel, nema više izvoza ulja, brašna i glavnih žitarica

Ovog proleća smanjiće površine i posejati oko deset jutara, a jedini razlog za smanjenje proizvodnje je što je ovaj suncokret teško prodati. Kako ona napominje potražnja na našem tržištu je smanjena zbog uvoza. Nakon kombajniranja suncokret obavezno selektiraju zatim pakuju u vreće i čuvaju do prodaje kada ga plasiraju bilo sirov ili pečen upakovan u male vrećice.

"Naša porodica ima svoju pržionu te semenke suncokreta pečemo na temperature od oko 140 stepeni, dvadesetak minuta, a posle ga pakujemo i prodajemo. Imamo crni i šareni koji je jeftiniji zato što ima slabiju potražnju", rekla nam je naša sagovornica uz konstataciju da je ovog proleća repromaterijal poskupeo kao i nafta, te sve proizvođače očekuju veliki izdaci na samom startu proizvodnje.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Suncokret Setva suncokreta Nikola Crnobarac Eva Zelenika Analiza zemljišta Predsetvena priprema Poskupljenje


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić