Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi usevi
  • 15.03.2020. 12:00
  • Nišavski okrug, Niš

Stanje niških ozimih useva odlično - sada ih treba prihraniti azotom

Azot je u ovom trenutku presudan činilac u stvaranju prinosa. Potrebe za azotom koje zavise od vrste žitarica moraju se ispoštovati i mogu korigovati u zavisnosti od toga da li je primenjen azot u startu, da li je predkultura leguminoza i ukoliko se radi o pregustim sklopovima biljaka.

Foto: Julijana El Omari
  • 200
  • 22
  • 0

Kako je jesenja setva ozimih strnih žita krenula, niko se nije mogao nadati da ćemo trenutno imati ovako odlično stanje useva ozimh strnih žita na teritoriji nišavskog okruga. Gotovo da je celokupna setva ozimih strnih žita, na pomenutom regionu obavljena van optimalnog roka, odnosno od početka prve dekade novembra pa nadalje, navodi Saša Stanković, stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo niške Poljoprivredno stručne službe.

Vremenske prilike idealne su za prvo prihranjivanje strnina

I malo parcela koje su posejane u optimalnom roku setve, nisu imale pojavu prvih biljaka pre polovine novembra. Dugotrajna suša, od preko tri meseca jesenas na najvećem broju parcela, kod najvećeg broja proizvođača nišavskog okruga onemogućila je ulazak bilo kojim mašinama za obradu zemljišta za setvu pšenice. Od prvih novembarskih kiša parcele su brzo počele da se zelene. Nije to još uvek bilo dovoljno vlage s obzirom na dugotrajnu sušu, ali je za nicanje i dalju setvu bilo sasvim dovoljno.

Sada je zahvaljujući predhodnim kišama i relativno toploj zimi zakašnjenje u setvi prilično nadoknađeno i usevi su u dobroj fazi razvoja i obećavaju dobre prinose.

Pšenica u različitim fenofazama

Trenutno su usevi ozime setve u različitim su fenofazama razvoja, od fenofaze tri do četiri lista pa do fenofaze punog bokorenja. Faza bokorenja (busanja) obuhvata podzemno grananje stabljike pri čemu nastaje sekundarno korenje. Može biti slabije ili jače izraženo, a zavisi od gustoći setve, krupnoće semena, količine svetlosti, količini hraniva u tlu, trajanju faze busanja i sorte pšenice.

Najznačajnija ratarska kultura: Pšenica ima 10 fenofaza

Opšta slika je da imaju vrlo lepu zelenu boju, da su u dobroj kondiciji i da su formirali dobre sklopove. Zaista ovakva slika obećava dobre prinose, veruje niški savetodavac. Slika na terenu ukazuje da čak i usevi koji nisu startno đubreni i do danas prihranjeni imaju lepu boju i da su u dobroj kondiciji. Povoljne temperature i vlaga u poslednjem periodu od 20-30 dana, doprinele su da se inteziviraju procesi mineralizacije organskih ostataka i jesenas primenjenih, pa i letos zbog suše neiskorišćenih mineralnih i organskih đubriva, te da biljke odaju utisak dobre ishrane azotom koji je sada najneophodniji.

Obavite dodatnu korekciju u prihrani

Azot je u ovom trenutku presudan činilac u stvaranju prinosa. Potrebe za azotom koje zavise od vrste žitarica moraju se ispoštovati i mogu korigovati u zavisnosti od toga da li je primenjen azot u startu, da li je predkultura leguminoza i ukoliko se radi o pregustim sklopovima biljaka. Nedostatak azota utiče na smanjen porast biljaka, smanjeno bokorenje i na kraju na smanjenje prinosa. Već su još polovinom februara usevi ranijih rokova setve prihranjeni većim delom azota u obliku ureje.

Prihrana ozimih žitarica

Preporuka je da se od polovine marta obavi dodatna korekcija u prihrani sa preostalim delom planiranog azota za prihranu. Povoljni uslovi vlage u zemljištu doprineće kvalitetnom razlaganju i iskorišćavanju azotnih đubriva od strane biljaka ozimih strnih žita. Dosta proizvođača je početkom marta prihranilo svoje useve različitim amonijačno nitratnim oblicima azota, što je pred poslednje kiše izuzetno korisno bilo.

Obratite pažnju na pojavu korova

Stanković još preporučuje proizvođačima da što pre obave prihranu useva ozimih strnih žita, koji do sada nisu prihranjeni i da se obavi korekcija u prihrani ukoliko je to utvrđeno ili procenjeno da treba. Povoljne vremenske prilike prouzrokovale su i već značajnu pojavu korova na parcelama, te će biti potrebno u narednom periodu iskontrolisati korove i eventualno sprečiti pojavu bolesti koje će se zbog dosta vlage verovatno javiti u usevima.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stanje Ozimi usevi Prihrana pšenice Fenofaze Azotno đubrenje Niš Nišavski okrug Ratari Niša


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...