Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izveštaj
  • 12.04.2021. 18:00

Stanje ponude, potražnje i zaliha na globalnom tržištu žitarica

Prema FAO izveštaju globalna proizvodnja žitarica poveća će se treću godinu za redom i to na 758 miliona tona. Od EU očekuju nagli porast zbog većih zasejanih površina i povoljnih uslova.

Foto: Depositphotos/MichaelAbramov
  • 170
  • 93
  • 0

Prema izveštaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu (FAO) očekuje se povećana globalna proizvodnja treću godinu zaredom. Berba nekih useva ozime pšenice je već počela u nekim zemljama severne hemisfere, a trenutno stanje ukazuje na nešto bolje izglede u odnosu na ranije očekivanja, podižući preliminarnu prognozu njene globalne proizvodnje na 758 miliona tona.

U EU predviđaju nagli porast proizvodnje na 137 miliona tona, zbog veće zasejane površine i povoljnih uslova za ozimine predviđaju se dobri prinosi. Slično je stanje i u Velikoj Britaniji gde se očekuje proizvodnja pšenice od 14 miliona tona.

Međutim, u Ruskoj Federaciji uprkos kišama koje su ublažile nedostatak vlage, hladnoća u februaru i nedostatak snega moglo bi da utiču na prinose, a očekuje ih se 79 miliona tona. U Ukrajini su povoljni izgledi, a službeni podaci pokazuju da se njihova proizvodnja pšenice povećala na iznadprosečan nivo od 27,5 miliona tona.

U SAD-u službeni podaci ukazuju na pet odsto veću površinu zasejanu ovom kulturom u odnosu na prethodnu godinu. Ali, to je i dalje jedna od manje zabeleženih zasejanih površina, a tamo se previđa 52 miliona tona ove žitarice. U Pakistanu očekuju da će njena proizvodnja da dostigne cilj od 27 miliona tona, a izgledi u Indiji takođe su povoljni, gde službene prognoze ukazuju na rekordnu proizvodnju od 109 miliona tona. Na osnovu nedavnih terenskih procena koje izveštavaju o solidnim uslovima i dobrom nivou vlage u zemljištu, proizvodnja u Kini ograničena je na 135,5 miliona tona. Na Bliskom istoku suša i dalje podriva izglede proizvodnje u nekoliko zemalja.

Na južnoj hemisferi dobri izgledi za žetvu

U zemljama južne hemisfere počela je ovogodišnja žetva grubih žitarica, a očekuju se dobri rezultati. Tako je proizvodnja kukuruza u Argentini na putu da dosegne natprosečni nivo od 58 miliona tona. U Brazilu se ona prognozira na rekordnih 108 milijuna tona. Dobri prinosi se očekuju i u Južnoj Africi.

Na severnoj hemisferi nedavno je počela setva, a kod najvećeg svetskog proizvođača, SAD-a podaci pokazuju da će se površine ove godine verovatno proširiti za jedan odsto, što je rast koji nije u skladu sa tržišnim očekivanjima s obzirom na snažnu potražnju i perspektive cena, stoji u izveštaju.

FAO-ova prognoza za svetsku proizvodnju neznatno je povećana ovog meseca i sada iznosi 2.765 miliona tona, dva odsto više od rezultata iz prethodne godine. Najnovije povećanje uglavnom podržava procena proizvodnje kukuruza u Indiji, sa službenim podacima koji ukazuju na veće prinose od prethodno očekivanih, a u manjoj meri u Rusiji. Procena za svetsku proizvodnju riže takođe je povećana.

Pad globalnih zaliha žitarica 

Predviđanje globalne upotrebe žitarica u sezoni 2020/21. povećano je za 11 miliona tona u odnosu na prethodan izveštaj i sada iznosi 2.777 miliona tona, što je 2,4 odsto iznad nivoa prethodne sezone. Mesečni porast je zbog upotrebe pšenice za ishranu stada svinja u Kini, jer se tamošnji sektor oporavlja od afričke svinjske kuge (ASK). Takođe, globalna prognoza korišćenja grubih zrna 2020/21. povećana je za 2,9 miliona tona ovog meseca na 1.500 miliona tona, što je 2,9 odsto više u odnosu na 2019/20.

Međutim, predviđa se pad globalnih zaliha žitarica za 1,7 odsto, na 808 miliona tona. Prognoza za pšenicu smanjena je za osam miliona tona od prošlog meseca na 284 miliona tona. Suprotno tome, za 4,5 miliona tona na 341 povećana je prognoza za grube žitarice.

FAO izveštava da će se one i dalje smanjivati, a procenjuju za 5,9 odsto u odnosu na početne nivoe, uglavnom zbog smanjenja zaliha kukuruza na 23 miliona tona. One za pirinač ograničene su na 183 miliona tona.


Tagovi

Globalno tržište žitarica Zalihe Ponuda Potražnja Žetva Prognoza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.