Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja uljane repice
  • 15.03.2018. 14:00

Subotica: Uljana repica nakon zime u dobroj kondiciji

Na području Subotice uljana repica je trenutno u dobroj kondiciji, zahvaljujući blagovremenim padavinama, koje su stvorile dovoljne rezerve vlage i snega, koji je zaštitio taj usev od izmrzavanja.

Foto: Flickr / rowe_becky
  • 406
  • 53
  • 0

Damir Perčić, iz Subotice, uljanu repicu je posejao na 20ha, a kako tvrdi, repica je nakon zime u dobrom stanju.  Međutim, kako prenosi RTV, mada mu uljana repica donosi najviše novca, ovaj ratar zbog plodoreda ne može ovu kulturu da seje na više od 25%-30% raspoloživih površina.

 

Trenutno stanje useva uliva optimizam

 

Prema Peričićevim rečima, trenutno stanje useva daje razlog za optimizam, ali će se tek kasnije videti, da će prinos biti dobar. Damir objašnjava da je do sada, na osnovu analize zemljišta koja je urađena jesenas, njegova uljana repica prihranjena sa 500kg veštačkog đubriva po hektaru. U odnosu na lane, ta kultura je sada u boljoj formi, izgubila je manje lisne mase, pa uskoro treba da se obavi treća prihrana i zaštita od korova.

 

Uljana repica doživljava preporod u Srbiji

 

Sneg sačuvao repicu od minusa


U subotičkom ataru je 5.000 hiljada hektara pod uljanom repicom imalo snežni pokrivač onda kada je to bilo i najpotrebnije, a pre toga su zahvaljujući nadprosečnim padavinama stvorene dovoljne rezerve vlage, tako da je ova kultura u dobroj kondiciji. Savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica Neven Orčić, napominje da je uljana repica u dobrom stanju. On dodaje da su proizvođači najviše brinuli zbog niskih temperatura, koje su našu zemlju pogodile krajem februara. Ipak, dovoljna količina suvog snežnog pokrivača sačuvala je uljanu repicu. Trenutne padavine pogoduju ovoj uljarici, a ratari uskoro treba da krenu sa drugom prihranom uljane repice, koja će uslediti narednih dana, kada to vremenski uslovi dozvole. 

 

Preporuke za setvu uljane repice

 

Cena uljane repice najstabilnija

 

Na kraju treba reći i to da uljana repica nekoliko godina unazad, ima najstabilniju cenu i najstandardniji prinos od svih kultura koje se gaje na severu Bačke i dodati da ta kultura ima najoptimalniji odnos između ulaganja u proizvodnju i ostvarenog prihoda. Zato ne čudi podatak da se svake godine povećavaju površine pod tom kulturom.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Uljana repica Ozimi usevi Subotica Stanje useva Damir Perčić Neven Orčić Bačka Vojvodina Uljarice


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić