Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine soje
  • 06.07.2021. 14:00

Tropske temperature pogoduju razvoju grinja na soji

U proteklom periodu u proizvodnji je zabeležen veliki broj tropskih dana, te postoji visok rizik u proizvodnji soje, jer vrlo brzo može doći do prenamnoženja grinja i velikih šteta usled njihove ishrane.

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 168
  • 17
  • 0

Na području Srbije usevi soje se nalaze u različitim fazama rasta stabla i cvetanja. Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo običnog paučinara (Tetranychus urticae). Dominantno prisustvo ove štetočine uočava se na uvratinama, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Usled jačeg napada grinja smanjuje se intenzitet fotosinteze, biljke zaostaju u porastu i formiraju manje i sitnije mahune.

Pratite pojavu grinja na soji i reagujte na vreme

Kako smo ranije pisali, grinje se nalaze na naličju listova gde se hrane sisajući biljne sokove. U takvim uslovima list dobija žutu, zatim crvenkastu boju, suši se i otpada, a sa njegove donje strane nalazimo paučinaste niti.

Može doći do prenamnožavanja grinja

U proteklom periodu u proizvodnji je zabeležen veliki broj tropskih dana (Tmax ≥ 30°C), što je uz odsustvo padavina izuzetno pogodovalo razvoju ove štetočine. Pomenuti uslovi se najavljuju i za naredni period, te postoji visok rizik u proizvodnji soje, jer vrlo brzo može doći do prenamnoženja grinja i velikih šteta usled njihove ishrane.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva (pre svega oboda parcele) na prisustvo grinja. Po potvrdi prisustva, preporučuje se primena nekog od registrovanih akaricida upravo na rubnim delovima parcele, kako bi se sprečilo njihovo širenje u unutrašnjost useva: 

  • abamektin 0,3-0,5 l/ha ili
  • fenpiroksimat 0,05-0,1%.

Zbog visokih dnevnih temperatura izvođenje tretmana se preporučuje u večernjim časovima.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Štetočine soje Grinje Prognozno-izveštajna služba Tropski dani Akaricidi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...