Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pšenice
  • 26.04.2023. 15:00

U kakvom je stanju pšenica i kako je štititi u narednim danima?

Pšenicu treba zaštititi protiv bolesti lista zastavičara i klasa, jer je očekivano da bi nakon kiša koje su pale proteklih par dana i rasta temperatura koji dolazi mogli imati nešto jači intenzitet bolesti, napominje dr sc. Valentina Španić.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 319
  • 43
  • 0

"U kakvom su stanju usevi pšenice danas, zavisi od roka setve, primenjenom đubrenju te zaštitama protiv bolesti, insekata, ali i korova. Naravno da različiti genotipovi imaju i različit broj vlasi", kaže dr sc. Valentina Španić upozorivši da je malo raniji rok setve rezultirao pojavom virusa žute patuljasti ječma (eng. barley yellow dwarf viruse).

Uticaj blage zime

"Prenosnici ovog virusa su lisne vaši koje su hraneći se mladom pšenicom prenele virus u floem biljaka. Intenzitet napada virusa zavisi od vremenskog razdoblja kada su biljke zaražene, klimatskim uslovima, ali i o genotipovima pšenice koji su zasejani", pojašnjava dodajući da je ovom napadu virusa pogodovala i blaga zima. 

Zahvaćene biljke imaju listove žute ili crvenkasto-ljubičaste boje, zaostale su u rastu, koren se nije pravilno razvio, što će na kraju rezultirati smanjenjem roda zrna, a što se može videti i u slici ispod. 

Pšenica sa virusom žute patuljasti ječma (Foto: Valentina Španić)

"Na istim tablama nešto kasniji rok setve rezultirao je zdravim biljkama, na kojima se ne primećuju napadi virusa", kaže naša sagovornica, a što potkrepljuje fotografijom zdrave pšenice. 

Zdrava pšenica

Podsetimo, na usevima gde nisu na vreme sprovedene hemijske mere zaštite i kod osetljivog sortimenta, konstatovano je širenje simptoma žute lisne rđe. Pored ovih simptoma, u usevima se registruju i simptomi lisne rđe, sive pegavosti lista, pepelnice i žuto-mrke pegavosti.

Šta je činiti u narednim danima? 

"Što se tiče bolesti, trebalo bi da budemo oprezniji u narednim danima te svakako štititi protiv bolesti lista zastavičara i klasa, jer je očekivano da bi nakon kiša koje su pale proteklih par dana i rasta temperatura koji dolazi mogli imati nešto jači intenzitet bolesti", napominje te dodaje da se to najviše odnosi na rđe (Puccinia spp.), Septoria vrste te Fuzarijsku palež klasa (Fusarium spp.). 

"Prema pravilima struke želimo što duže održati list zastavičar zdravim zbog njegove fotosintetske aktivnosti koja na kraju doprinosi dobrom rodu zrna", zaključuje Španićeva. 


Tagovi

Zaštita pšenice Stanje pšenice Žuta patuljast ječma Bolesti pšenice Septoria Fuzarijska palež klasa Valentina Španić Rđa pšenice


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.