Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zatvaranje brazda
  • 27.01.2022. 14:00
  • Mačvanski okrug, Šabac

U zemljištu nedostaje vlage, krajem februara uraditi zatvaranje brazde

Ako se osnovno đubrivo nije zaoralo savet je i razbacivanje pre drljanja ili setvospremanja, kako bi se što dublje inkorporiralo

Foto: FotoKostic Depositphotos
  • 970
  • 148
  • 0

Prošlogodišnja sušna sezona iza sebe je ostavila veliki deficit vlage u zemljištu. Pa je prvi savet proizvođačima da  krajem februara, kad vreme dozvoli, urade zatvaranje brazde. Ako se osnovno đubrivo nije zaoralo, savet je i razbacivanje pre drljanja ili setvospremanja, kako bi se što dublje inkorporiralo. Drljanjem se smanjuje površina tla koje gubi preko potrebnu vlagu. U ovako promenjenim klimatskim uslovima akumulirana vlaga predstavlja važnu osnovu za uspešnu proizvodnju.

"Nažalost, moramo se suočiti sa dosta sabijenim devastiranim površinama koje su u prošloj godini pokazale šta znači dobra akumulacija. Sloj oraničnog horizontala treba što pre produbljivati kako bi se sva vlaga lakše propustila i deponovala", savet je agronoma Jovana Sušića iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije u Šapcu. 

"Nemojte propustati svaki trenutak za izvođenje potrebnih radnji",  apeluje Sušić i dodaje da je važno da se ratari što pre prilagode klimatskim promenama.

Zatvaranjem brazde sprečiće se gubitak vode iz zemljišta

Zbog dolaska prolećnih vetrova i viših temperatura koji suše tlo, važno je sprovesti ovu agrotehničku meru. Zatvaranje se obično radi kada vrhovi brazde postanu svetlije boje, a da još uvek ima vlage.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zatvaranje brazda Vlaga Jovan Sušić Đubrivo


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!