Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oranje zemlje
  • 26.06.2022. 07:30

Upotreba pluga donosi više gubitaka nego koristi?

Degradacija zemljišta, manje humusa, manji prinosi, a više finansijskog ulaganja samo su neke posledice delovanja pluga.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 11.006
  • 1.500
  • 1

Upotreba pluga je dovela do revolucije u poljoprivredi, ali je mnogo argumenata koji danas više ne idu u prilog njegovom korišćenju. Upotreba ovoga oruđa zastarela je i donosi više gubitaka nego koristi, tvrde na poljskom portalu Bez Pluga.

Stalnom upotrebom na određenoj parceli dovodi do štetnih efekata, pišu. Njegovo delovanje degradira zemljište, smanjuje prinose, povećava finansijske izdatke i ima negativne posledice po prirodu.

Degradacija zemljišta i manji prinosi

Sve je više navoda koji pokazuju negativne posledice oranja plugom. Ovaj sistem obrade je dominirao i doveo obradivi sloj u katastrofalno stanje. Očekuje se da će trećina konvencionalnih površina izgubiti sposobnost proizvodnje hrane u narednih 200 godina.

Oranje povećava osetljivost zemljišta na eroziju izazvanu delovanjem vetra, vode i uzgajanja. Površinski sloj ostaje nezaštićen, nema biljnog pokrivača koji bi ga štitio od delovanja padavina i vetra. Samo u Evropi to dovodi do gubitka nekoliko tona oraničnog sloja. Procenjuje se da je kultivacija plugom povezana sa do šest puta većim intenzitetom erozivnih procesa nego u sistemima bez obrade.

Gornji sloj zemljišta nestaje: Koje mere očuvanja mogu da pomognu?

Plugovi kidaju mehaničke veze strukturnih čestica tla, pospešuju ispiranje hraniva, smanjuje se sadržaj mikroorganizama koji su bitni za plodnost zemlje i sadržaj humusa. Dovode do zbijanja zemljišta, smanjuju poroznost i uništavaju strukturu. Pretpostavka je da dvadeset godina intenzivne obrade plugom može dovesti do gubitka od 50 odsto organske materije u zemlji. Osim toga stalno oranje na istoj dubini dovodi do formiranja plužnog đona.

Plugovi pospešuju ispiranje hraniva Foto: Depositphotos/fotokostic)

Sve je povezano i na kraju dovodi do smanjenja prinosa uzgajanih kultura. Tokom vremena sve je manje humusa, organskih materija i biljnih hraniva, a sve izraženiji deficit vlage. Strukture koje čuvaju vodu i hraniva se kidaju i uništavaju. Bez biljnog pokrivača zemlja je izložena delovanju sunca i vetra što dovodi do brzog isparavanja vode. Kao rezultat toga, u sušnim godinama, oko 30 odsto vode je manje dostupno za biljke.

Veća finansijska izdvajanja

Plodnost zemljišta zavisi od sadržaja organske materije i milijardi organizama koji omogućavaju dostupnost hraniva za biljke. Obrada oranjem negativno deluje na biološka svojstva zemljišta. Prilikom prevrtanja zemlje brojni mikroorganizmi dospevaju na površinu gde izumiru. Broj kišnih glista se smanjuje, a one su odgovorne za unošenje biljne mase u dublje slojeve i njihovu preradu.

Finansijska sredstva koja će nam biti potrebna za realizaciju su veća nego kod drugih načina obrade zemlje. U odnosu na tradicionalni sistem obrade potrošnja goriva je veća za 20 litara po hektaru nego u tehnologijama bez oranja, ili čak za 40 litara po hektaru u odnosu na nultu obradu. Troškovi proizvodnje uz upotrebu pluga se povećavaju i do 50 odsto u odnosu na proizvodnju bez pluga.


Tagovi

Oranje Plug Degradacija zemlje Erozija Bez obrade Bez pluga


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D