Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 31.10.2021. 07:30

Uprkos većoj proizvodnji uljane repice, EU je nema dovoljno?

Dostupnost uljane repice na svetskom tržištu je ograničena zbog značajnog smanjenja prinosa kod glavnog dobavljača, Kanade. Odakle će EU uvesti ovu uljaricu?

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 117
  • 29
  • 0

Evropska unija je uvezla oko 1,3 miliona tona uljane repice u prvih 15 nedelja sezone 2021/22. Kako piše topagrar, reč je o padu od 43 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i tri četvrtine manje količine nego u sezoni 2019/20.

Osim o proizvodnji ove uljarice u državama članicama EU, te fluktuacije zavise i od njene dostupnosti i ponudi na svetskom tržištu, pojašnjavaju iz Unije za promovisanje uljarica i proteina (UFOP).

Prema istraživanju Agrarmarkt Informations-Gesellschafta, očekuje se da će evropska žetva repice u tekućoj finansijskoj godini biti 16,9 miliona tona. To je gotovo 0,8 miliona tona više nego prethodne godine, ali i dalje nije dovoljna za zadovoljavanje potražnje unutar EU. Stoga, Evropska komisija procenjuje da će biti potrebno uvesti još 5,7 miliona tona za sezonu 2021/22., što je 150 hiljada tona manje nego prošle sezone.

Srbija bi mogla da poveća izvoz u EU

Međutim, dostupnost uljane repice na svetskom tržištu je ograničena zbog značajnog smanjenja prinosa kod glavnog dobavljača, Kanade. Zato se EU već na početku sezone mora osloniti na australijsku robu, koja će biti isporučena tek u drugoj polovini marketinške godine.

Deo se uvozi i iz Velike Britanije, a ograničene isporuke iz Ukrajine stvaraju dodatan jaz. Iako je u ovoj zemlji žetva bila nešto većih razmera, iz te države je Unija uvezla 37 odsto manje ove uljarice nego u istom razdoblju godinu ranije. Ali, taj bi se minus mogao nadoknaditi većim isporukama iz Srbije i Moldavije.

Istovremeno, cena uljane repice na svetskom tržištu raste što je podstaknuto oskudnom globalnom ponudom, vrlo visokim cenama biljnih ulja i biodizela. Tako je ona sredinom septembra po prvi put u Evropi porasla na 600 evra po toni, dok je početkom oktobra zabeležena i ona od 650 EUR. Ali, sve više analitičara veruje da je moguće postizanje vrednosti od čak 700 €/t.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uvoz Uljana repica Globalna ponuda Tržište Cena Prinosi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.