• Štetočine uljarica
  • 11.08.2017. 12:00

Zaštita soje od grinja

Grinje su štetočine koje se u soji javljaju kada je suvo vreme i visoke temperature od 25ºC do 30ºC. Tretman je potrebno obaviti čim se uoče.

Foto: University of Delaware / Flickr
  • 1.153
  • 88
  • 0

Grinje su štetočine koje se u soji javljaju kada je suvo vreme i visoke temperature od 25ºC do 30ºC. Razlikujemo dve vrste: koprivina grinja (Tetranycus urticae) i atlanska grinja (Tetranycus atlanticus).

One su žućkaste boje i jedva vidljive golim okom. Štetu nanose tako što sisaju biljne sokove sa naličja lista.

Kako prepoznati da je grinja u usevu soje?

Šteta se na licu lista uočava u obliku sitnih sivkastih pega. Kad je jači napad, uništava se zelena boja lista. Postaje žut, pa crvenkast i na kraju se suši i otpada. Sa donje strane lista primetne su paučinaste niti, a pregledom na binokularu uočavaju se grinje.

"Ukoliko se ne prati pojava, ova štetočina zahvata celu parcelu i može da napravi značajne štete u usevu. Sa pregledom na prisutnost ove štetočine treba krenuti čim porastu temperature", piše za PSSS dipl.ing Radmila Ćalić iz "Poljosaveta" iz Loznice.

Suzbijanje grinja u soji

Kada se grinje uoče na vreme, potrebno ih je suzbiti samo na uočenim mestima, kako bi se sprečilo širenje. Potom se smanjuje upotreba sredstava za zaštitu bilja.

Za suzbijanje se mogu se koristit sledeći preparati:

Tretiranje je potrebno obaviti u večernjim satima. Preporučuje se da se tretiranje radi sa većom količinom vode - najmanje 800 l/ ha. Tretman je potrebno ponoviti za 10 dana.

Foto: University of Delaware / Flickr


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Soja Grinje Preparati


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi