• Tržište žitarica
  • 04.07.2021. 07:30

Žetva je u punom jeku: Kako se kreću cene na svetskim berzama?

Ovogodišnje cene žitarica na svetskim berzama su opisane kao neobično visoke, a u zadnje vreme snažno osciliraju. Trenutno većina berzi beleži njihov rast.

Foto: Martina Popić
  • 719
  • 292
  • 1

Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) njihovi će poljoprivrednici proizvesti manje kukuruza i soje nego što su analitičari očekivali. Stanje pogoršava i suša na severozapadu SAD-a te Kanadi gde su temperature protekle nedelje dosegle rekordnih 50°C. Ovi su ekstremni uslovi oštetili jaru pšenicu i uljanu repicu koja je tamošnjim glavnim uzgojnim područjima trenutno u cvetanju. Kao rezultat toga vrednosti su na svetskim berzama krenule da rastu.

Analitičari i trgovci su očekivali i nešto više zasejanih površina, a tržište je već predvidelo cene. Tako su, na primer, očekivali da će pod kukuruzom biti 37,93 miliona hektara, a USDA je utvrdila da ih je oko 37,53. Takva je situacija i sa sojom gde je ministarstvo objavilo da je zasejano 35,46 miliona hektara u poređenju sa očekivanih 36 miliona. Međutim, površine pod jarom pšenicom procenjuju se na 4,69 miliona hektara, što je više od trgovinskih očekivanja od 4,62 i manje od procene USDA iz marta od 4,75 miliona hektara.

Kako se kreću cene?

Shodno tome, na pariškom MATIF-u ugovor o prvoj pšenici za novu žetvu porastao je za osam evra - na 211 evra po toni, navodi agrarheute. U prvom ugovoru o kukuruzu za avgust, cene su porasle za jedan evro - na 240 evra po toni. One za uljanu repicu naglo su porasle za pet evra pa sada iznosi 531 € po toni.

Cena kukuruza je na čikaškoj berzi CME porasla na 239,22 €/t. Međutim na pariškom EuroNextu je 18. juna koštala 258 €/t, a 2. jula došlo je do pada na 239,75 evra po toni.

Prvi ugovori za pšenicu novog roda - od 20,8 do 21 dinar za kilogram

Što se tiče pšenice, ona na čikaškoj berzi košta 218,86 €/t dok je na EuroNextu porasla na 209,25, u odnosu 18. juna kada je bila 205,75 €/t.

Tona uljane repice na berzi ICE Canada košta 593,99 evra, a soja na CME-u 480,85 evra.

U nedavnom izveštaju Holandske poljoprivredne banke Rabobank cene su ove godine opisane kao neuobičajeno visoke, a zaključeno je da ih vreme na Srednjem zapadu i severu SAD-a uzrokuje to da one na berzama snažno osciliraju.


Tagovi

Tržište žitarica Cene Suša USDA Cena pšenice Cena kukuruza


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) je izuzetno polifagna vrsta koja se hrani na oko 250 različitih vrsta biljaka. Kod nas je poznata je kao velika štetočina kukuruza i paprike, a u odsustvu domaćina razvija se i na korovskim vrstama, ko... Više [+]