Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kultivacija
  • 10.05.2020. 08:00

Značaj međurednog kultiviranja kukuruza

Ovom agrotehničkom merom se pre svega postiže provetravanje površinskog sloja zemljišta, posebno u uslovima zabarivanja zemljišta, kaže Snježana Vujinović, stručnjak za melioraciju Poljoprivredno stručne službe Kruševac.

Foto: Martina Popić
  • 463
  • 15
  • 0

Međuredno kultivranje kukuruza jedna je od značajnih agrotehničkih mera u proizvodnji kukuruza. Tokom maja i juna meseca, moguće su česte i obilne padavine praćene kraćim ili dužim intervalima sunčanog vremena, što zajedno doprinosi pojavi stvaranja pokorice na površini zemlišta. Osim toga, intenzivniji rast korovskih biljaka, loša akumulacija padavina kao i drenaža, samo su neki od razloga zbog kojih treba primeniti međuredno kultiviranje, navodi Snježana Vujinović, stručnjak za melioraciju Poljoprivredno stručne službe Kruševac.

Stari problemi sa novim rešenjima

Ovom agrotehničkom merom se pre svega postiže provetravanje površinskog sloja zemljišta, posebno u uslovima zabarivanja zemljišta. U uslovima dužeg sušnog perioda, na ovaj način se čuva vlaga u dubljim slojevima zemljišta, jer se kultiviranjem prekidaju kapilari u zemljištu i na taj nači sprečava brže isparavanje vode.

  • Prvo međuredno kultiviranje treba obaviti u ranim fazama razvoja kukuruza, najbolje bi bilo kada biljke imaju tri do četiri formirana lista. U tom periodu, korenov sistem kukuruza još je uvek slabije razvijen i zato treba kultivator podesiti tako da radi na nešto veću dubinu, odnosno na dubini šest do osam centimetra.
  • Drugo međuredno kultiviranje treba obaviti kada biljke kukuruza imaju formiranih sedam do devet listova. U tom periodu, korenov sistem je jače i bolje razvijen i zato treba kultivator podesiti da radi pliće, odnosno na dubinu četiri do šest centimetra.

Ukoliko ima potrebe i vremenski uslovi budu povoljni, može se obaviti još jedno međuredno kultiviranje, ali tom prilikom potrebno je odrediti dubinu kultiviranja u zavisnosti od ravijenosti biljaka, naglašava kruševački stručnjak.

Kultivirati sve dok traktor može u njivu

Kako smo ranije pisali, međuredna kultivacija je od posebnog značaja u organskoj proizvodnji, u kojoj nije dozvoljena primena klasičnih herbicida. Neophodno je odrediti adekvatnu zaštitnu zonu za kultiviranje, odnosno, ostaviti desetak centimetara sa obe strane reda neobrađeno, pri čemu kod kukuruza u ranijim fazama ta zona može biti uža, a u kasnijim šira.

Kukuruz kultivirati posle svake obilnije kiše

Preporuka je da kukuruz treba kultivirati posle svake obilnije kiše, kako bi se sačuvala vlaga, dodao vazduh korenovom sistemu i razbila eventualna pokorica. Kultivirati sve dok traktor može ući u njivu, a da ne ošteti usev. Prilikom međuredne kultivacije obično se i izvodi prihranjivanje biljaka kukuruza azotnim đubrivima.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Međuredna kultivacija Uzgoj kukuruza Kultivisanje kukuruza Snježana Vujinović Provetravanje površinskog sloja zemljišta Korenov sistem


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...