Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor ribe
  • 07.11.2019. 18:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Srbobran

Ogromne količine zatrovane ribe u bačkom kanalu 

Na Velikom bačkom kanalu kod Srbobrana dogodio se pomor ribe. Najviše je smuđa i štuke, od mlađi do krupnih komada, a primećeni su i kapitalni primerci soma.

Foto: Depositphotos/LEXXIZM/ilustracija
  • 456
  • 120
  • 0

Na Velikom bačkom kanalu kod Srbobrana ovih dana dogodio se pomor ribe, o kojem pecaroši i ljubitelji prirode ne dele stav nadležnog vodoprivrednog preduzeća.

S jedne strane građani tvrde da je uginulo najmanje pola tone ribe, a JVP "Vode Vojvodine" saopštilo je da "nema nagoveštaja o bilo kakvoj ekološkoj katastrofi".

Ipak, ono što brine građane je to što su kako prenose Večernje novosti ogromne količine ošamućene ribe izvučene mrežama, pa se strahuje da će riba, za koju niko ne garantuje da je zdrava, biti prodata i završiti na trpezama.

Preventivnim delovanjem protiv trovanja ribe

Apel inspekcije: Prijavite svaku prodaju ribe mimo ovlašćenih pijačnih mesta

Olivera Ivkov, načelnica Veterinarske inspekcije za Južnobački okrug, apelovala je na građane da prijave svaku prodaju ribe mimo ovlašćenih pijačnih mesta. U Kanalu je, inače, utvrđeno prisustvo nepoznate supstance, za koju se smatra da je uzrok pomora ribe. Navodno je supstanca stigla iz pravca Kule i Vrbasa.

Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu prirode i ribljeg fonda je rekao da - preliminarne, nezvanične analize upućuju na to da je riba uginula usled nedostatka kiseonika u vodi. Pretpostavka je da je u Kanal ubačena materija organskog porekla, ali će se više znati nakon detaljne analize. 

Riba u delu vodotoka iz smera Vrbasa je kako kažu pecaroši stradala, a pomor je najprimetniji na potezu od starog šlajza nizvodno, do izlaska iz Srbobrana prema Turiji. Ribolovci tvrde da je među mrtvom ribom najviše smuđa i štuke, od mlađi do krupnih komada, a primećeni su i kapitalni primerci soma. Voda je uzburkana kažu, jer su jata ribe, koja nije uginula, krenula ka površini u potrazi za kiseonikom. Ugrožena riba je plen galebova, koji kruže nad vodom.

Koji je stvarni uzrok pomora ribe u Kolubari?

Najnovija katastrofa počela tokom vikenda i noću 

Oni napominju da pomor ribe nije novost na VBK, a da je i ova najnovija katastrofa, kao i sve ranije, počela tokom vikenda i noću. Iz "Voda Vojvodine" saopšteno je da čim su ribočuvari tokom redovnog obilaska Kanala konstatovali uginuće ribe, odmah reagovali i obavestili sve nadležne službe i inspekcije.

Portparolka JVP "Vode Vojvodine" Anica Dugalić je pojasnila da su uzeti uzorci kanalske vode za ispitivanje, a oni uginule ribe su poslati na analizu u laboratoriju Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu.

Ribočuvari su uklonili velike količine uginule ribe, a bućkanjem vode (eracijom) razblažuje se koncentracija nepoznate supstance. Dosad niko nije odgovarao zbog sličnih incidenata. 


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Pomor ribe JVP Vode Vojvodine Veterinarska inspekcija Olivera Ivkov Nemanja Ivanović Anica Dugalić


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.