Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 30.03.2023. 16:00

Maslinovo ulje Pravoslavnog manastira u Hrvatskoj osvojilo zlatnu medalju

Najpoznatiji manastir Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i službeno je zaštićen kao deo Nacionalnog parka Krka. Datira iz 1350, godine u sklopu njega je i poljoprivredno gazdinstvo.

Foto: NP Krka/NYOOC
  • 248
  • 53
  • 0

Treći dan od početka najvećeg svetskog ocenjivanja kvaliteta maslinovih ulja u Njujorku Hrvatska je u svoj konto upisala pet novih nagrada. Međutim, jedno zlato za Hrvatsku osvojilo je ekstra devičansko maslinovo ulje Manastira Krka.

Manastir Srpske pravoslavne crkve, Eparhija dalmatinska, nalazi se tri kilometra istočno od gradića Kistanje u srednjoj Dalmaciji. Taj, najpoznatiji manastir ove crkve u Hrvatskoj i službeno je zaštićen kao deo Nacionalnog parka Krka. Datira iz 1350. godine i u sklopu njega je i poljoprivredno gazdinstvo. Imaju vinograde i 500 stabala maslina.

Iz Šibenika u Novi Sad - znamo li da prepoznamo pravo maslinovo ulje?

Takmičenje "World Olive Oil Competition" u jednom od najvećih gradova SAD-a se nastavlja i potrajaće sve do kraja maja dok svaki od 1.100 uzoraka pristiglih iz zemalja severne hemisfere ne bude ocenjen i sertifikovan. Nakon toga uslediće ocenjivanje ulja iz zemalja južne hemisfere (Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Argentine, Čilea, Brazila, Urugvaja…) koje će potrajati celo leto. Ovo je prvi put da se ulja severne i južne hemisfere ocenjuju odvojeno, prvenstveno zbog različitog vremena berbe.

Ali, organizatori ističu da će sve pobedničke robne marke biti predstavljene u Službenom vodiču najboljih svetskih maslinovih ulja i u posebnim odeljcima specijalizovanog časopisa Olive Oil Times.


Tagovi

Maslinovo ekstra devičansko ulje Njujork Manastir Krka Zlatna medalja


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik nedeljnika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da rečima bude tesno, a mislima široko.