Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alkoholna pića
  • 24.12.2021. 14:00
  • Zagreb, Hrvatska

Najbolja rakija Luke Perića iz Srbije na hrvatskom takmičenju

Predsednik komisije zagrebačkog Međunarodnog ocenjivanja rakija i likera doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj rekao je da su tri najbolje ocenjene rakije nešto što se retko može degustirati na takmičenjima.

Foto: Gospodarski list
  • 206
  • 47
  • 0

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu održana je svečana dodela priznanja nagrađenima na 3. Međunarodnom ocenjivanju rakija i likera na koje je pristiglo više od stotinu uzoraka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Sve je iznenadio kvalitet ovogodišnjih uzoraka.

Apsolutni šampion ocenjivanja i proizvođač dve od tri najbolje rakije je Luka Perić iz Srbije. Kako je rekao predsednik komisije doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj, tri najbolje su nešto što se retko može degustirati na takmičenjima

Tako je šampionska Stara šljivova prepečenica iz 2001. godine, ovog proizvođača (Stari Vitez doo) dobila maksimalnu ocenu 20. Druge dve najbolje bile su neznatno slabije ocenjene pa se nalaze na samom vrhu ove kategorije pića. Tako je druga najbolje bila šljivovica iz 1995. godine porodice Senić (Pure Fruit doo) sa 19,7 bodova. Treća najbolja rakija takođe je Stara šljivova prepečenica šampiona Luke Perića ( Stari Vitez doo), ali iz 2009. godine.

Šampioni takmičenja

Osim njih priznanja su dodeljena i ostalim nagrađenima u sve tri kategorije kojih je ove godine bilo više od 60.  

Nagrade uručene i prošlogodišnjim dobitnicima

Prozvani su i prošlogodišnji šampioni kojima je dodela u 2020. godini otkazana radi epidemiološke situacije. Tako je lani šampion džinova "London dry gin Midnight", zatim likera PG Bilušić, Voćni liker aronija, a u kategoriji rakija Destilerija Pigmalion, Tamnjanica eko plantaže, Kajsijevača, 2016. g., Selekcija Pigmalion.

Predsednik ocenjivačke Žulj naglasio je izuzetan kvalitet ovogodišnjih uzoraka, a dokaz toga su i samo dva odbačena. Uprkos kvalitetnim uzorcima, rekao je i kako ima još mnogo prostora za napredak i kako proizvođači moraju da nastave da se edukuju.


Tagovi

Rakije Likeri Džinovi Međunarodno ocenjivanje Šampioni Kvalitet Žestoka pića Nagrade Luka Perić


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.