Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 13.11.2017. 14:00

Organska pijaca: Zdravlje na usta ulazi

Novosadska Riblja pijaca bila je pravi mali raj organskih proizvoda, što nije neka novina, jer se ova manifestacija održava već dve godine kada ju je otvorila JKP "Tržnica" pod sloganom "Dobro za prirodu, dobro za nas".

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 417
  • 19
  • 0

"Organska ulica Novog Sada", koja je održana minulog vikenda, omogućila je ljubiteljima zdrave i na prirodan način tretirane hrane da uživaju u obilju povrtarskih i voćarskih kultura, a pri tome i da saznaju koja je razlika između organske i hemijskim putem tretirane hrane.

Dobro za prirodu, dobro za nas

Novosadska Riblja pijaca bila je pravi mali raj organskih proizvoda, što nije neka novina, jer se ova manifestacija održava već dve godine kada ju je otvorila JKP "Tržnica", pod sloganom "Dobro za prirodu, dobro za nas".

Na pijaci punoj zdravlja bilo je oko 30 izlagača, koji su sa ponosom izložili sezonske, sveže, organske namirnice i prerađene proizvode. Na desetak tezgi Novosađani će tokom cele godine moći da kupuju organsko voće, povrće i žitarice proizvedene u Vojvodini.

Organski proizvodi moraju da imaju sertifikat

Zašto se kupuje organsko?

Kako saznajemo, najčešći razlog što se Novosađani opredeljuju za kupovinu organske proizvode jeste taj što smatraju da su zdraviji od neorganskih.

"Kupujem svež paradajz, salatu i ostale organske proizvode, koje nekada samo prodinstam, ali uglavnom ih jedem u sirovom stanju", kaže Novosađanka Nadežda.

I dok jedni smatraju da su organski proizvodi zdraviji, jer se "danas sve prska i sve je zagađeno" i kupuju ih zbog zdravlja, pre svega zbog dece, drugi su skeptični i uvereni da kod nas i ne postoje organski proizvodi.

Proizvođači organske hrane tvrde da su njihovi proizvodi strogo kontrolisani i da mušterije mogu tražiti sertifikat za svu kupljenu robu. Proizvođač organskih poroizvoda sa Čeneja Sanja Kuzmanović istakla je da se na ovaj način utvrđuje autentičnost organskog proizvoda.

Neki od njih, poput porodice Vozar iz Kisača su već dobro znani Novosađanima, a sugrađani koji su kupili neki od proizvoda imali su priliku da degustiraju dve vrste organskih čajeva "Bio Salaša" porodice Farago. Kuvari restorana "Fiš & Zeleniš" kuvali su ukusnu čorbu od bundeva sa imanja porodice Vozar, a za najmlađe su obezbeđene organske jabuke porodičnog gazdinstva "Klještanović" iz Rume.

Čorba od organske bundeve

Edukacija potrošača

Kako je naglasila Milica Popović iz Upravnog odbora Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, na Ribljoj pijaci su okupljeni svi učesnici u organskoj poljoprivredi, od proizvođača do sertifikacionih kuća.

"Mnogo je nedoumica o tome šta je zapravo organska proizvodnja, a zato se i organizuju ovakve manifestacije, kako bi se sugrađanima objasnilo koja je razlika između organskih proizvoda, kako da ga prepoznaju i šta im on garantuje", navela je Popovićeva.

Inače, organska poljoprivreda je zakonom regulisana, odnosno jasna su pravila proizvodnje, na koji način i kad može da se dobije sertifikat, zabranjena je upotreba hemijskih sredstava i veštačkih đubriva, dok na terenu sertifikacione kuće kontrolišu organske proizvođače.

Članovi klastera obrađuju oko 5.000 hektara

Marija Nikolajev, menadžer Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, navela je da može i da treba mnogo toga da bude bolje, jer je trenutno stanje slično prethodnom periodu. Površine nisu značajno povećane i u Vojvođanskom klasteru nevladine organizacije, članovi obrađuju nešto više od 5.000 hektara na teritoriji Vojvodine, a svoju robu prodaju uglavnom na Ribljoj pijaci u Organskoj ulici.

Član gradskog veća za privredu Milorad Radojević je dodao da Grad već duži niz godina finansira organsku proizvodnju:

"Ova promocija organske hrane veoma je važna jer je 'Organska ulica' deo projekta koji je sproveo Grad, zajedno sa JKP 'Tržnica' i organskim proizvođačima, ne bi li pomogli organskim proizvođačima sa teritorije grada da prodaju svoje proizvode".

Foto: Ljiljana Milovanović


Foto prilog


Tagovi

Pijaca Organska hrana Organski Proizvod Zdravlje Novi Sad Manifestacija


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.


Partner

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede

Bulevar Mihajla Pupina 28/1, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381658326057, e-mail: organskiklaster@gmail.com web: http://vok.org.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]