Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRA 2021
  • 22.08.2021. 13:00
  • Gornja Radgona, Slovenija

Otvorena 59. AGRA u Gornjoj Radgoni - naglasak na klimatskim promenama

Uz široku paletu ponude opreme za poljoprivredu, šumarstvo i ishranu na sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni u Sloveniji pregršt je i zdrave i prirodne hrane, nagrađivanih vina i dobrog raspoloženja.

Foto: Zauneker
  • 105
  • 78
  • 0

59. Međunarodni poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA svečano je počeo juče, 21. avgusta u Gornjoj Radgoni u Sloveniji.

Sajam je otvorio slovenački predsednik Borut Pahor, a u svom govoru istakao je kako je važno da zemlje koje čine evropsku zajednicu upoznaju i istraže svoje sličnosti i razlike koje će ih povezati i inspirirati. 

Poseban naglasak Pahor je stavio na klimatske promene.

"S velikom pažnjom moramo da prihvatimo najnovije nalaze stručnjaka o tome da je stanje životne sredine gore nego što smo ranije verovali", upozorio je dodavši kako ćemo se takvoj situaciji morati da se prilagodimo kao i da u tom prilagođavanju moraju pomoći državne odluke, ali i evropski fondovi kako se poljoprivrednici ne bi osećali prepušteni sami sebi.

Od organske poljoprivrede do šumarstva

Više od trećine sajma namenjeno je stručnim izložbama, konsultacijama, ocenjivanjima, izložbama i edukacijama. 

"Uz široku paletu ponude opreme za poljoprivredu, šumarstvo i ishranu, na sajmu ćemo se svaki dan vakcinisati zdravom i prirodnom hranom, nagrađivanim vinima i dobrim raspoloženjem", komentarišu organizatori, firma Pomurski sejem.  

Prilika je ovo i da se obeleži Međunarodna godina voća i povrća, promovisanje organske poljoprivrede, degustacije sigurne hrane iz okolinih mesta, ali i raditi na zaštiti šuma kroz racionalnu upotrebu drva. 

Na sajmu su posađena i mlada stabla oraha

Posetioci se na sajmu mogu upoznati sa inovacijama poput prskalica sa senzorskim sistemom za preciznu primenu fitofarmaceutika, sa integrisanom sistemu za pročišćavanje otpadnih voda i oporavak hranljivih materija uz pomoć algi.

Zemlja partner sajma AGRA - Francuska, predstaviće svoje prehrambene proizvode pod sloganom, "degustirajte Francusku", a u Gornjoj Radgoni će biti prezentovane i aktivne institucije Evropske unije koje povezuju vlasnike poljoprivrednog zemljišta, trgovinu stokom i mesom kao i značajne institucije i kompanije iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Nemačke, Poljske, Slovačke, Srbije i drugih zemalja. 

Izložbe stoke, ali i bilja

Kada je reč o stočarstvu, posetioci će moći da vide autohtone slovenačke rase domaćih životinja. Tu su i mlečni i mesni proizvodi kao i oni od vune. Mnoga goveda, uključujući životinje iz Austrije, predstavljena su u sajamskim štalama. Na izložbi konja moći će da se vidi grupa pastuva, priplodne kobile i kobile sa ždrebadima iz poznatih organizacija. 

Neizostavna izložba stoke

Za one koje zanima biljna proizvodnja, moći će da saznaju kako bi trebalo da izgleda savršen kućni vrt uz stručno vođstvo u pokaznoj bašti uzoraka sa više od 300 biljki. Održivo vrtlarstvo prikazano je u permakulturnom vrtu, uz kuću od slame. 

Fokus vrtova sa uzorcima biće usmeren na medonosne biljke, a jedna od sajamskih novosti je prikaz primera visokotehnološkog pčelinjaka.

AGRA u brojkama

1.100 izlagača
29 država
19.000 m2 izložbenog prostora u sajamskim halama
16.500 m2 izložbenih površina na otvorenom
3.000 m2 izložba životinja
15.300 m2 oglednih zasada, manjež
Ukupno 53.800 m2 izložbene površine

Sajamske aktivnosti će trajati do četvrtka, 26. avgusta. Cena jednodnevne ulaznice za odrasle je šest evra, a za decu do šest godina je besplatno. Parkiralište u blizini sajma je osigurano, a parkiranje je besplatno. 

Epidemiološke mere

Sajam je otvoren od devet do 18 sati uz poštovanje svih trenutnih mera vezanih za epidemiju SARS-CoV-2. Otvoren je ulaz posetiocima i izlagačima pod uslovom PCT -a (oni koji su preležali kovid, vakcinisani, testirani). Potrebno je imati potvrdu koja dokazuje ovaj uslov.

Za izlagače i posetioce na spoljnim površinama nisu potrebne zaštitne maske. U zatvorenim prostorima upotreba zaštitnih maski obavezna je za izlagače, uprkos ispunjavanju uslova PCT-a dok posetioci nisu obavezni da ih nose u zatvorenim izložbenim prostorima.

Tokom celog sajma omogućeno je i besplatno testiranje na koronu za sve posetioce i izlagače. Vakcinisanje je takođe dostupno svima koji to žele.

Kako je izgledao prvi dan sajma, pogledajte u galeriji fotografija ispod teksta.


Foto prilog


Tagovi

Gornja Radgona AGRA 2021 Pomurski sejem Borut Pahor Izložba stoke Klimatske promene


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner