Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Zlatna jesen" u Moskvi
  • 10.10.2019. 10:00
  • Moskva, Rusija

Srbija izabrana za partnera na Sajmu poljoprivrede u Moskvi

Srbija je po prvi put dobila status partnera na 21. sajmu poljoprivrede "Zlatna jesen" u Moskvi. U toku prošle godine Srbija je izvezla u Rusiju domaće proizvode u vrednosti od 350 miliona dolara.

Foto: Goldenautumn.moscow
  • 117
  • 5
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocenjuje da je naša zemlja dobila ovu titulu zbog toga što je Rusija prepoznala velike količine naših proizvoda na svom tržištu.

"Srbija izvozi značajne količine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju, prošle godine je taj iznos bio u vrednosti 350 miliona dolara. S druge strane, prisustvo srpskih proizvoda na ruskom tržištu povećano je i zbog jačeg institucionalnog rada u Srbiji kako bi se naše regulative uskladile sa ruskim. Ta regulacija naročita je u sektorima veterine i sektora voća i povrća," rekao je Nedimović novinarima posle otvaranja Sajma u Moskvi.

U čemu je problem sa izvozom srpskog voća u Rusiju?

Izmene sporazuma o slobodnoj trgovini otvoriće put ka izvozu 

Sir, voćna rakija i neki od drugih domaćih proizvoda, moći će da se nađu na ruskom tržištu u budućnosti ukoliko budu uvedene izmene sporazuma o slobodnoj trgovini. Te izmene najavio je ministar poljoprivrede Nedimović, a one bi, osim Rusije, trebalo da uključe i izmene o slobodnoj trgovini i sa drugim zemljama Evroazijske unije. Na taj način, domaći proizvodi moći će da bez carine dolaze do kupaca na našem i azijskom kontinentu.

Proizvodi, čiji bi izvoz u Rusiju mogao da bude smanjen, su jabuke i nektarine. Do toga bi moglo da dođe zbog toga što se te vrste razvijaju u Rusiji, te bi ta zemlja mogla samim tim i da smanji uvoz tih voćnih kultura, objašnjava Nedimović.

"U tim granama imamo donekle izazove u narednih nekoliko godina, ali sa otvaranjem tržišta i širenjem na Evroazijsku uniju mislim da ćemo to savladati i da neće biti problema u budućnosti", naveo je Nedimović.

On podvlači da domaći proizvođači moraju da se još više prilagode i usklade pravilima koje nalažu Rusija i druge zemlje Evroazijske unije kada je u pitanju uvoz proizvoda, objašnjavajući da su njihovi standardi veći od standarda drugih ekonomskih unija, prenosi B92.

Rusija i ranije blokirala uvoz hrane iz Srbije

Sporazum o fitosanitarnoj zaštiti sa Rusijom za manje od deset dana

Sporazum o fitosanitarnoj zaštiti sa Rusijom biće potpisan 20. oktobra u toku posete ruskog premijera Dimitrija Medvedeva Srbiji, naveo je Nedimović, prenosi RTV.

"Jedna od prednosti sporazuma, koji će značajno olakšati srpskim proizvođačima izvoz voća i povrća na tržište Rusije, ali i na celokupno tržište Evroazijske unije, je liberalizacija uslova za hladnjače u izvozu za Rusiju," ocenio je Nedimović.

Nedimović poručuje i da će domaćim proizvođačima, uz pomoć ovog sporazuma, biti olakšan izvoz jer će se uvesti digitalizovan sistem nadzora pošiljke. Taj sistem omogućiće sigurniji prevoz proizvoda i smanjiće bezbednosne rizike po kvalitet hrane.

O tome i o domaćim firmama kojima je zabranjen uvoz mesa u Rusiju, Nedimović je razgovarao sa ruskim ministrom poljoprivrede Dmitriem Patruševim.

"Ruskim kolegama dostavili su kompletnu dokumentaciju koju su tražili i možemo uskoro očekivati pozitivan odgovor. Oni su obećali u narednih nekoliko dana odgovor. Mislim da smo veoma blizu pozitivnog odgovora za određeni broj kompanija iz Srbije", rekao je Nedimović.

Ovaj sajam u Moskvi završava se u subotu. U toku sajma ruskom tržištu prezentuju svoje proizvode proizvođači iz 60 ruskih regiona i 15 zemalja sveta, a ukupno ih ima 1.800.

Među domaćim izlagačima na ruskom Sajmu nalaze se Zlatiborac, Karneks, PDM Agro-fruit, Sirmium fruit, Agroeksim, Premier rakija, Agro papuk, Evrokalem. Predstavljanje tih naših proizvođača organizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa Privrednom komorom Srbije.


Izvori

B92


Tagovi

Sajam Srbija Rusija Srbija partner na sajmu u Moskvi Branislav Nedimović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta