Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajmovi
  • 19.01.2023. 13:30

Srpske firme na sajmovima hrane u svetu: Ko će sve probati naše proizvode?

Već u februaru kompanije iz prehrambenog sektora predstaviće svoju izvoznu ponudu na četiri sajma - u Moskvi, Berlinu, Nirnbergu i Dubaiju.

Foto: Katarina Brković
  • 144
  • 11
  • 0

Godišnji kalendar sajmova Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS) za 2023. je već popunjen. Uz njihovu podršku više stotina domaćih kompanija biće u prilici da se predstavi na čak 19 najprestižnijih svetskih sajamskih smotri, među kojima je i više sajmova iz oblasti hrane, prehrambene industrije, vina i drugih pića.

Kako ističu u Privrednoj komori Srbije, već za februar naše firme prehrambenog sektora spremaju izvoznu ponudu za četiri sajma: Prodexpo u Moskvi, Fruit Logistica u Berlinu, Biofach u Nirnbergu i Gulfood u Dubaiju. U martu je Nemačka, odnosno grad Dizeldorf domaćin Sajma vina i alkoholnih pića Prowein, dok će u aprilu, uz posredovanje PKS, domaće vinari prvi put predstaviti na sajmu Vinitaly u Veroni. Pojedine firme iz prehrambene industrije učestvovaće i na Međunarodnom sajma privrede u Mostaru i robnih marki PLMA u Amsterdamu, koji se održavaju u maju, dok će u junu naše kompanije premijerno predstavljanje imati na sajmu hrane Foodex Saudi u Rijadu.

Fruit Logistica 2023. okupiće skoro 2.000 izlagača iz 87 zemalja

U drugoj polovini godine, u oktobru se održava poznati sajam prehrambene industrije ANUGA u Klenu, dok je u novembru Agritechnica Hanover, sajam posvećen poljoprivrednoj mehanizaciji.

Najveći broj izlagača iz prehrambene industrije

U Centru za sajmove u PKS kažu da najveće interesovanje vlada upravo za sajmove iz prehrambene industrije i da na tim manifestacijama imamo najveći broj izlagača. Iako su u ponudi mnoge onlajn platforme koje povezuju kompanije i omogućavaju promociju proizvoda, izvozno orijentisane kompanije su više nego ikada zainteresovane za direktno učešće na sajmovima i za priliku da dođu do novih tržišta, kupaca i poslovnih partnera.

Prošle godine na Fruit Logistici predstavila se i Vojvodina u okviru naše zemlje

U prošloj godini PKS je u saradnji sa RAS-om realizovala učešće srpske privrede na 13 međunarodnih sajmova, među kojima je bilo i prvo učešće naših kompanija na jednom od vodećih međunarodnih sajmova proizvođača voća i povrća na svetu "Fruit attraction", koji je održan u Madridu u oktobru. Na ovom, kao i na Međunarodnom sajmu robnih marki u Čikagu, gde su srpske firme takođe prvi put učestvovale, naši privrednici su imali veoma kvalitetne razgovore i sastanke, štandovi su bili veoma posećeni, što jasno pokazuje da su proizvodi iz Srbije, posebno kvalitetna hrana, voće i povrće veoma traženi u svetu.

Očekivana vrednost izvoznih poslova skoro 60 miliona evra

U Privrednoj komori Srbije ističu da je u vrhu njihovih prioriteta podrška internacionalizaciji poslovanja privrede. Napominju da je nakon prošlogodišnjeg učešća na 13 sajmova dosad potpisano 48 ugovora, a očekivana vrednost izvoznih poslova je skoro 60 miliona evra.

Koji sajmovi su planirani u Srbiji i svetu možete videti na našem kalendaru

Prvi veliki sajam u ovoj godini na kome će, srpske kompanije iz prehrambenog sektora predstaviti svoje proizvodne programe je 30. Međunarodni sajam prehrambene industrije "Prodexpo 2023", koji će se održati u Moskvi od 6. do 10. februara. Ovaj sajam, koji okuplja više od 2.600 izlagača, a poseti ga u proseku 70.000 ljudi, biće svakako nova prilika i našim izlagačima da predstave svoje proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, kao i da pospeše postojeće i steknu nove poslovne kontakte.


Tagovi

Sajmovi Firme Prehrambena industrija Učešće na sajmovima Sajmovi 2023 Privredna komora Srbije


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]