Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodnjan
  • 17.11.2019. 16:00
  • Istarska, Vodnjan

Srpske rakije na sajmu u Istri

Na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, svoje proizvode nudi više od 100 izlagača, a među njima su i rakije iz Srbije. 

Foto: Vedran Stapić
  • 545
  • 34
  • 0

Jubilarni 15. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu u Hrvatskoj traju još danas. Svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača, a pored proizvođača maslinovih ulja i drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, posetioci mogu da probaju i rakije iz Srbije. 

Posetioci rado degustiraju: travaricu, klekovaču, lozu i šljivovicu 

Među njima je i destilerija "Tok", sa obronaka planine Goč iznad Kraljeva, koji su u Vodnjanu deveti put.

Jovan Urošević, marketing menadžer i jedan od sinova vlasnika destilerije kaže, da u ovde godinama unazad izlaže četiri do pet prozivođača iz Srbije. "Ovde smo kao domaći. Posetioci dobro reaguju na program: travarice, klekovače, loze i šljivovice", kaže Urošević. 

Istra, kako je rekao nije izvozno tržište za ovaj proizvod iz Srbije, iako je tvrdi Jovan razgovora na tu temu bilo, ali ništa još uvek nije realizovano.  

Destilerija se 35 godina bavi šljivovim destilatima, a Jovan je treća generacija tehnologa u porodici. "Otac je krenuo s ovim poslom 1983. godine. Koristimo isključivo voće iz sopstvenih zasada u kojima uzgajamo čak devet sorti šljiva. Voćnjak imamo na pet hektara, a tri je pod šljivom, što je oko 2.000 stabala. Proizvedemo oko 15.000 do 20.000 litara rakije godišnje”, kaže Jovan.

Jovan Urošević, marketing menadžer destilerije "Tok"

Pet tehnologa u porodičnoj destileriji

Imaju četiri šljivove prepečenice i jednu travaricu, a najviše su prepoznatljivi po “Zlatni Tok 05”, sa kojom su najduže na tržištu - blizu deset godina. Cena ove šljivove prepečenice je 30 evra. 

Za odležavanje i negovanje destilata koriste burad napravljenu od stoletnih stabala hrasta kitnjaka sa planine Goč. “Burad se izrađuju u istoj pinterskoj radionici i isključivo po našem zahtevu. U ovoj fazi proizvodnog procesa, hrast koji sa sobom donosi i jedinstveni mikroklimat planine značajan je zbog formiranja karaktera šljivovih prepečenica. To nas izdvaja i čini jedinstvenim na rakijskoj sceni Balkana", kaže naš sagovornik. 
Napominje da je sve rađeno sa dosta ljubavi i iskustva s obzirom da je u porodici pet tehnologa. 

Šljivovicu sa Uba vole i u Istri

Savka rakije prvi put u Vodnjanu

Posetioci u Vodnjanu su imali prilike da probaju i Savka rakije destilerije "Kosa Trade" iz Novog Sada. Ova firma prvi put izlaže u Vodnjanu. 

Došli smo da vidimo kakav je odziv posetioca i kako se ovde pije rakija. Izuzetno smo zadovoljni posetom,”  kaže Igor Grebenar menadžer prodaje "Savka rakija".

Voćne rakije Savka na sajmu u Istri 

Sirovinu kupuju, jer se firma ne bavi samo rakijom, već i ručnim građevinskim i poljoprivrednim alatima. Na tržištu sa alatima su već dvadeset dve, a destilerija je tu četiri godine. “Mladi smo šte se tiče ovog posla. Naši godišnji kapaciteti su oko 20.000 do 25.000 litara."

Rakije izvoze u Crnu Goru, Sloveniju i Mađarsku. "Izvoza u Hrvatsku još uvek nema, ali u budućnosti svakako ćemo razmišljati o tome," zaključuje Igor. 

Dani mladog maslinovog ulja (Giornate dell’olio d’oliva novello) je manifestacija koja okuplja oko 20.000 posetilaca.  


Foto prilog


Tagovi

Rakije Šljivovica Destilerije Tok Zlatni Tok 05 Savka Kosa Trade Vodnjan Jovan Urošević Igor Grebenar


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.