Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 20.05.2017. 13:30

Zrenjanin podržava stočare

Aukcijska prodaja stoke na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu ove godine održana je prvi put. Pokrovitelj aukcije bio je Grad Zrenjanin, što je i potvrđeno potpisivanjem memoranduma od strane Slobodana Cvetkovića, direktora Novosadskog sajma i Čedomira Janjića, gradonačelnika Zrenjanina. Jedini izlagač goveda iz Srednjobanatskog okruga, Peter Čorba, osvojio je mnogobrojna priznanja.

Foto: Aleksandra Kekić, Jasna Bajšanski
  • 1.448
  • 70
  • 0

Saradnja Grada Zrenjanina i Novosadskog sajma je na visokom nivou. Ove godine na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu održana je prva aukcija stoke čiji pokrovitelj bio Grad Zrenjanin.

"Prepoznali smo da je to nešto bitno, otuda želja za pokroviteljstvom", objasnio je Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina i podsetio da ova lokalna smouprava ulaže značajna sredstva upravo za pomoć manjim gazdinstvima koja se bave stočarstvom.

Mnogo toga urađeno za stočare

Zrenjaniska uprava je poklonila 83 grla visokkvalitetne simentalske rase manjim proizvođačima koji žive i rade na teritoriji lokalne samouprave.

"Obaveza farmera, koji je na poklon od grada dobio steonu junicu, jeste da prvo žensko tele vrati gradu, a lokalna samouprava će ga pokloniti drugom stočaru. Očekujemo žensku telad, da bi nastavili ciklus, jer vidimo da je ovaj sistem naišao na dobar odejek kod stočara", dodao je Janjić.

Peter Čorba 11 godina osvaja priznanja

Peter Čorba iz Mužlje kod Zrenjanina poslednjih 11 godina izlaže svoja grla na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i svaki put je osvojio neku nagradu. Ove godine uručene su mu dve zlatne medalje za kvalitet sira, jedna srebrna u istoj kategoriji i zlatna medalja za kolekciju od pet grla, a bronzana za izloženu junicu.

"Jedini sam stočar iz Srednjobanatskog okruga koji je dolazio kao izlagač na novosadski Poljoprivredni sajam i žao mi je što moje kolege ne shvataju značaj ovakvih sajamskih priredbi. U odnosu na centralnu Srbiju, mi imamo čime da se pohvalimo, ali nema dovoljno interesovanja među stočarima. Mislim da je jedini razlog taj što nemaju dovoljo ljubavi prema stoci. Ta ljubav se nosi u srcu. To je pokazatelj da se porodično gazdinstvo Čorba ozbiljno bavi ovim poslom", kazao je ovaj domaćin.

Peter Čorba već 11 godina uspešno se predstavlja na Sajmu

Ovaj izuzetni stočar pohvalio je aktivnosti zrenjaninske lokalne samouprave i naglasio da dodela steonih junica malim proizvođačima mnogo znači.

"Podeljene junice su u startu dale više od 6.000 litara mleka. Prepoznajemo veliko razumevanje od strane gradske vlasti. Moj štalski prosek za 305 dana je 8.000 litara mleka, nastojim da stignem do 9.000 i onda ću biti zadovoljan. Kada je reč o merama namenjenim razvoju stočarstva koje država najavljuje, rano je za komentar. Prvo ćemo da vidimo, a onda da komentarišemo", kaže Čorba.

On u štali ima 34 grla, od toga 18 su muzne krave, i kao što je i najavio, planira povećanje proizvodnje.

Od ove godine pomoć i za pčelare

Gradonačelnik Čedomir Janjić ovom priliko je napomenuo da Zrenjanin ima veliki agrarni budžet, koji se troši kroz različite projekte.

"U prethodnim godinana ravnali smo atarske puteve, kopali smo kanale za odvodnjavanje i navodnjavanje, bušili bunare, radili smo nekoliko projekata osemenjavanja u govedarstvu. Ove godine smo prvi put pomogli i našim pčelarima sredstvima u visini od tri miliona dinara. Za nedelju dana će biti i potpisivanje ugovora sa 30 pčelara. Vidimo da je odziv bio jako velik, više od 70 kandidata je konkurisalo za ova sredstva. To je samo pokazatelj da za ove namene u narednom periodu treba izdvojiti više novca", najavio je Janjić.

Najveći bik Kokan prodat je na aukciji u Čačak za 4.650 evra

Ko će dobiti državnu zemlju na osnovu investicija?

Janjić je izrazio zadovoljstvo što je na ovom Sajmu među izlagačima video i nekoliko velikih zrenjaninskih firmi. Najavio je i nekoliko velikih investicija u oblasti poljoprivrede ove godine:

"Mi smo kroz državni projekat davanja u dugoročni zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, a na osnovu investiranja u agrar, prikupili 14 projekata od isto toliko velikih kompanija sa teritorije našeg grada. Komisija Vlade Republike Srbije uskoro će odlučivati ko će na osnovu investicija dobiti državnu zemlju. Siguran sam da će mnogo novca biti ulagano u taj sektor, a pre svega benefit je otvaranje novih radnih mesta. Očekujem da ćemo već za dve nedelje znati ko će investirati na području zrenjaninske lokalne samouprave".

Foto: Aleksandra Kekić, Jasna Bajšanski


Tagovi

Čedomir Janjić Slobodan Cvetković Zrenjanin Novosadski sajam Aukcija Peter Čorba


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer