• Sela u Šumadiji
  • 24.01.2018. 18:15

Dulene - kragujevački Zlatibor

Dejan Milenković, koji živi u Nemačkoj, želi da od svoje dedovine napravi kragujevački Zlatibor!

Foto: Dulene-KG / Gledićke planine / Facebook
  • 532
  • 45
  • 0

Šumadijsko selo Dulene sa 150 stanovnika postaje kragujevački Zlatibor! Ovo je san Dejana Milenkovića (33), koji živi u Nemačkoj, ali nije zaboravio svoju dedovinu. Obnovljena je zadruga, mesna zajednica i uveden internet. Od stare škole, koja je napravljena 1919. godine nameravaju da prave odmaralište za decu širom Srbije.

Nikle su i tri kuće na Crnom vrhu. Meštani poklanjaju zemljište za izgradnju onima koji ovde žele dom ili vikendicu.

Dijasporac obnavlja zapušteno selo!

"I mi sad poklanjamo dalje imanja po tri ara, pretežno Kragujevčanima, da bi širili komšiluk i put. Nadamo se da će grad i država da osete naš entuzijazam. Ja svakako nikad neću da odustanem od toga. Do kraja života boriću se za ovo selo", rekao je Dejan, a prenosi Nova ekonomija.

Ideju podržavaju i stanovnici drugih opština, koji kažu da nisu ni znali kakve se elepote kriju u ovom kraju i da će rado doći ovde na odmor, ali i pomoći Dulencima da se za njihovo selo čuje.

Priča Agrokluba stigla do Afrike

Kakoje rekao Dejan za Agroklub, Dulene Maria Vermeulen iz Afrike trebalo bi ove godine da poseti selo koje nosi isto ime.

Dulene osnovano u 18. veku

Kako se može pročitati na zvaničnoj Fejsbuk stranici ovog sela, ono je osnovano sredinom 18. veka. Nalazi se na 23 kilometra od Kragujevca. Pod njivama se nalazi 600,2 ha, voćnjacima 180,54 ha, vinogradima 2,32 ha, livadama 469,79 ha, pašnjacima 298,57 ha dok ostalo zemljište zauzima 25,66 ha.

Foto: Dulene-KG / Gledićke planine / Facebook


Izvori

Nova ekonomija


Tagovi

Dulene Dejan Milenković Nemačka Šumadija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kvalitet silaže u velikoj meri će zavisiti od momenta i načina žetve jer od procenta zrelosti klipa zavisi koliko i kako će je životinje svariti, a to opet utiče na proizvodnju mleka i mesa. Uskoro više!