Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dulene
  • 13.02.2016. 17:30

Priča Agrokluba stigla do Afrike

Devojka sa juga Afrike pretražujući značenje svoga imena Dulene, pronašla priču o istoimenom selu kod Kragujevca i već planira da dođe u Šumadiju i pomogne mladom dijasporcu da razvije seoski turizam u mestu svojih pradedova.

  • 592
  • 203
  • 0

Priča o mladom dijasporcu Dejanu Milenkoviću koji pun entuzijazma pokušava da oživi selo svojih predaka, Dulene, i napravi novu destinaciju na mapi seoskog turizma, sticajem slučajnih okolnosti stigla je do samog juga Afrike. Dejana i njegovu Fejsbuk stranu o Dulenima, pronašla je istoimena devojka zahvaljujući priči koju je Agroklub objavio.

Njeno ime je Dulene Maria Vermeulen. Živi u gradiću Bredasdorp na jugu Afrike. Pokušavajući da na internetu pronađe šta znači njeno ime, pretraživač je prvo izbacio šumadijsko selo. Od prvog kontakta do danas njihovo dopisivanje je preraslo u prijateljstvo i Dulene Maria sledeće godine planira da poseti Dulene kod Kragujevca.

Ko je devojka iz Afrike?

"Bilo mi je smešno da postoji selo negde u svetu koje se zove isto kao i ja. A onda sam počela da prelistavam profil koji je Dejan napravio u borbi da selo njegovog pradede postane poznato. Sve deluje tako pitomo. Priroda i životinje, podseća me na scene iz knjige o Hajdi. Dejan mi je onda potanko objašnjavo sve, od toga od čega su građene kuće pa do toga kako se pravi hrana. Ne samo da sam odlučila da mu pomognem tako što svojim prijateljima širim priču o Dulenu, već ću sledeće godine doći u Šumadiju", kaže Dulene Maria.

Ona u svom rodnom gradu sa ocem vodi firmu za prevoz građevinskog materijala, a u slobodno vreme putuje i bavi se fotografijom.

Oživljavanje zapuštenog sela dalo rezultate

Dejan iz Dulena, pak, ne krije da je njegova borba za oživljavanje zapuštenog sela dala rezultate. Kaže da nikada neće odustati i razmišlja da napusti Nemačku, gde je rođen i odrastao. O prijateljstvu koje se rodilo zahvaljujući novinskom članku dodaje da "ništa u životu nije slučajno".

"Kada me je kontaktirala nije verovala da postoji selo na drugom kraju sveta istog imena. Poslao sam joj fotografiju putokaza za Dulene. Inače, sve postove na društvenim mrežama pišem na srpskom, nemačkom i engleskom jeziku. Od avgusta prošle godine do sada uspeo sam sa mojim komšijama iz sela da obnovim bunar, malo sredimo školu koja je opustela. Poklonjeno je tri placa za vikendice. Naime, vlasnici zemlje poklanjaju parcele svima koji se obavežu da će za dve godine tu izgraditi vikendicu. Dva domaćina su već spremila sobe za izdavanje turistima koji tu mogu da prenoće za 500 dinara. O hrani je suvišno govoriti. Sve je potpuno prirodno i zdravo, kaže Dejan.

Poklanjaju placeve za vikendice

On i dalje pravi galerije fotografija iz Dulena sa prirodnim lepotama i ne odustaje od toga da će razviti seoski turizam u selu nadomak Kragujevca. U prilog svoje upornosti o kojoj smo pisali u avgustu prošle godine Dejan kaže da je uspeh da neko iz daleke Afrike dolazi u Dulene.

Foto:FB Dulene - Gledićke planine i FB Dulene Maria Vermeulen


Foto prilog


Tagovi

Agroklub Afrika Dulene Seoski turizam Dejan Milenkovic Dulene Maria Vermeulen Poklanja zemljište Hrana Hajdi


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.