Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turizam u pandemiji
  • 24.05.2021. 07:30

Muža krava, berba lavande i kampovanje - novine seoskog turizma

Turisti za vreme pandemije sve više traže aktivan odmor na otvorenom, domaću hranu i vino, učestvovanje u seoskim poslovima.

Foto: Depositphotos/diadis
  • 153
  • 8
  • 0

Evropska unija otvara svoje granice putnicima iz trećih zemalja, a koji su primili potrebne doze vakcina protiv COVID-19 virusa. Takođe, mnoge zemlje tik pred letnju turističku sezonu ublažavaju mere. U nekim su restorani i hoteli već otvoreni, negde se čeka 1. juna, a jedini je izuzetak Irska u kojoj ograničenja za restorane traju do 29. juna, a hotele 20. jula. 

Italija je jedna od zemalja u kojoj su mere delimično ukinute. Otvaraju se restorani i seoska gazdinstva dok će ostale ugostiteljske objekte otvoriti 1. juna. Ali, tamo i dalje traje policijski čas od 22 do pet ujutro. 

Upravo je ovo ublažavanje mera stvorilo nove mogućnosti za ruralni turizam, piše oliveoiltimes. Prema najnovijim predviđanjima, više od polovine Italijana godišnji odmor 2021. provede u ruralnim predelima onih regija koje su poznate po gastro i vinskom turizmu. 

Posete seoskim imanjima

Godišnji izveštaj o tom sektoru, čija je autorka Roberta Garibaldi, članica odbora savetnika "World Food Travel Association", pokazuje da će aktivnosti na otvorenom igrati značajnu ulogu u letnjoj sezoni. Očekuje se da će čak 86 odsto turista biti usmereno na odmor uz hranu i vino, a pokazuje se i interes za posete seoskim gazdinstvima gde će odmor potražiti 59 odsto posetioca. 

Ovaj izveštaj pokazuje da postoji i sve veći interes za tradicionalne prehrambene proizvode, ali i učestovanje u proizvodnim delatnostima kao što je muža krava, berba lavande ili drugi poljoprivredni radovi. 

Ruralni i vinski turizam - optimistični izgledi u (post)pandemijskom dobu

Očekuje se i pozitivan uticaj na potrošnju maslinovog ulja u toj zemlji. Mesta okružena gazdinstvima koja zavise od proizvodnje maslina, promovišu novu inicijativu naziva Merenda nell'Oliveta (ital. Užina među maslinama), a koju podržava više od 40 gradova. Osim posluženja, u maslinicima će se održavati kursevi degustacije ulja, edukativne radionice, sastanci sa maslinarima, agronomima, uljarima, ali i istoričarima kao i umetnicima. 

Kampovanje na farmi

U čitavom se svetu traže rešenja kako bi se turistima u ova izazovna vremena ponudio sadržaj prilagođen novonastaloj situaciji, a to je aktivan odmor, boravak u prirodi kao i povratak domaćim poljoprivrednim proizvodima.

Kompanija "Harvest Hosts" u SAD-u okupila je vlasnike farmi i vinarija te nudi mogućnost kampovanja na njihovim zemljištima uz godišnju naknadu od 99 dolara. Iako je osnovana 2009. godine, pravi je procvat doživela u vreme pandemije. Danas ima 150.000 članova koji mogu da kampuju na 2.000 lokacija širom zemlje, navodi modernfarmer

Takođe, gosti se podstiču da svoje domaćine podrže kupovinom njihovih proizvoda. Prema vlasniku "Harvest Hosts"-a, Džoelu Holandu, farme na taj način u proseku ostvaruju prihod od 13.000 dolara godišnje. 

Jedan od primera je farma "Trinity Gardens" u saveznoj državi Vašington, a na kojoj se bave uzgojem lavande, jabuka, trešanja i drugih proizvoda. Pre pandemije su organizovali venčanja i druge proslave, ali virus korona je sve promenio, a posetioci bili sve ređi. Danas su jedna od lokacija za kampere, a ovim se vidom turizma planiraju baviti i nakon što prođe pandemija. 


Tagovi

Seoski turizam Ruralni turizam Pandemija Mogućnosti Gosti Poseta farmi Merenda nell'Oliveta Italija Kampovanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.