Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 29.03.2021. 09:00
  • Pomoravski okrug, Paraćin

Afrička kuga svinja i u Paraćinu

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donela je rešenje o proglašenju zaraženog područja i propisala preventivne mere i kontrolu.

Foto: Bigstock/ChiccoDodiFC
  • 201
  • 125
  • 0

Afrička kuga svinja otkrivena je u četiri sela opštine Paraćin, potvrđeno je Tanjugu u Specijalističkom veterinarskom institutu za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini. 

Tačnije, na području sela Raševica, Trešnjevica, Čepure i Sikirica u oborima individualnih gazdinstava sa niskim nivoom sigurnosnih mera otkrivena je ova bolest pa je stočna pijaca u Paraćinu zatvorena za promet svinja, prenosi RTS.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donela je rešenje o proglašenju zaraženog područja i propisala preventivne mere i kontrolu. Službe veterinarskih stanica, nadležnog instituta i veterinarske inspekcije na terenu popisuju grla i proveravaju njihovo zdravlje.

Do sada je popisano i pregledano više od 7.000 svinja, a svaki domaćin je dobio uputstvo o tome kako bi trebalo da postupa sa životinjama.

Eutanazija svinja u Aleksincu i Pirotu - preduzete mere sprečavanja širenja AKS-a

Kako smo ranije pisali, zarazna bolest svinja, prošle godine pojavila se najpre među divljim na području Dimitrovgrada i Pirota, a nedavno i na jugu Srbije gde je prisutna i među domaćim, i to u aleksinačkim selima Mozgovo i Kraljevo, u predgrađu Aleksinca i u pirotskom selu Gnjilane. Obolela grla su eutanazirana, a sprovode se mere zaštite daljeg širenja virusa.


Tagovi

Afrička kuga svinja Zarazna bolest Eutanazija Paraćin


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

469


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 428

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete