Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 02.02.2022. 09:00

Afrička kuga svinja ponovo u Pirotu - zaraženo selo Orlja

Iako je prvobitna informacija bila da je AKS registrovan i na području sela Bazovik, prema rečima direktora pirotske Veterinarske klinike Dejana Živića, bolest je registrovana samo u Orlji.

Foto: Depositphotos/DN1988
  • 225
  • 95
  • 0

Pirotsko selo Orlja proglašeno je zaraženim afričkom kugom svinja rešenjem Ministarstva poljoprivrede, prenosi Pirot Plus Online.

Iako je prvobitna informacija bila da je AKS registrovan i na području sela Bazovik, prema rečima direktora pirotske Veterinarske klinike Dejana Živića, bolest je registrovana samo u Orlji, najpre kod odstreljene divlje svinje, a zatim i kod dva grla domaćih svinja u domaćinstvu lovca koji je zaraženu divlju svinju odstrelio.

"Identičan slučaj desio se i pre nekoliko dana u Dimitrovgradu. Time se još jednom pokazalo da su lovci, nepoštujući propisane mere, najčešći prenosioci virusa sa divljih na domaće svinje", istakao je Živić.

Čovek odgovoran za unošenje AKS-a među divljim svinjama - potrebne zajedničke snage u suzbijanju

Kako je ranije objasnila za Agroklub profesorka dr Sonja Radojičić sa Katedre za zarazne bolesti životinja i bolesti pčela Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, to je bolest koja je u populaciju divljih svinja uneta zahvaljujući aktivnostima ljudi. 

"Lov takođe predstavlja veliki rizik za nekontrolisano širenje ove kuge, može se reći, u oba smera: sa divljih na domaće svinje i obrnuto. Dug inkubacioni period - vreme od kada životinja dođe u kontakt sa virusom do pojave vidljivih znakova bolesti, otežava pronalaženje izvora infekcije i kontrolu", rekla je Radojičićeva.

Inače, sezona lova na divlje svinje zvanično je završena sa poslednjim danom januara. Međutim, zbog povećanog broja tih životinja u pojedinim krajevima Srbije, biće produžena do kraja februara.

U Pirotskom okrugu su mnoga sela pogođena ovom bolešću još pre gotovo dve godine, kada je zaraza otkrivena u okolini Dimitrovgrada, podsetile su Večernje novosti.


Tagovi

Afrička kuga svinja Pirot Divlje svinje Dejan Živić Lovci


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...