Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 16.09.2019. 14:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Žitište

Afrička kuga svinja registrovana u Vojvodini

Afrička kuga svinja registrovana je kod tri grla u mestu Srpski Itebej u opštini Žitište u Vojvodini. To je prvi zabeležen slučaj afričke kuge svinja u Vojvodini, a dugo je postojala bojazan od toga jer je ova bolest prisutna u Mađarskoj i Rumuniji.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 667
  • 46
  • 0

Zaražene svinje u Srpskom Itebeju već su ubijene, a vlasniku je isplaćena naknada. Zbog blizine mađarske i rumunske granice, nadležne institucije pretpostavljaju da je afrička kuga svinja stigla iz Rumunije. U Upravi za veterinu navode da su preduzete sve mere za zaštitu tog područja od ove bolesti, prenosi Politika.

Pre mesec dana zabeležen je prvi slučaj afričke kuge svinja u okolini Mladenovca i Smederevske Palanke gde je izvršena eutanazija na oko 200 životinja. To područje bilo je proglašeno zaraženim.

Ukoliko postoji zaraza svinja od ove bolesti, to ne znači da se odmah pojavila i epidemija. Simptomi po kojima se može prepoznati ova bolest su otežano disanje svinja, gubitak apetita, povišena temperatura, nestabilan hod. 

Kako Dnevnik navodi, u mesnim veterinarskim stanicama, na području gde je registrovana afrička kuga svinja, nije moguće dobiti informacije o pojavi te bolesti. U obrazloženju tih stanica navodi se da im je skrenuta pažnja da sa medijima ne dele podatke o bolesti svinja.

Kuga uticala na cenu svinjetine: Srbija i dalje uvozi velike količine mesa

Neophodna eutanazija zaraženih životinja

Iako ova bolest nije opasna po ljude i zdravlje ljudi, ne preporučuje se klanje zaraženih svinja i konzumiranje tog mesa jer to može ubrzati širenje zaraze. Životinje kod kojih se ustanovi afrička kuga, moraju se odmah ubiti jer je ta bolest zarazna i neizlečiva, i to je jedini način kojim se može sprečiti širenje afričke kuge svinja.

Stočari ne smeju da hrane svinje pomijama. Svinje takođe ne smeju da budu u otvorenom prostoru. One na kojima se izvrši eutanazija, moraju se spaliti neškodljivim spaljivanjem i to u prisustvu veterinarskih inspektora. Zabranjeno je zakopavanje ubijenih životinja.

Podsetimo, od sledećeg meseca trebalo bi da počne da se sprovodi zabrana vakcinacije od klasične kuge svinja. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije je rekao da pojava afričke kuge svinja neće uticati na sprovođenje te mere koja je jedan od uslova za izvoz svinjetine u Evropsku uniju.

"Od 2020. nećemo imati vakcinaciju od klasične kuge svinja, osim na južnim padinama Fruške gore i delu Mačve," rekao je Nedimović.

Ipak, izvoz svinjskog mesa trenutno nije moguć zbog pojave afričke kuge svinja u našoj zemlji. U toku prošlog meseca, nekoliko susednih država, u kojima nije registrovana ova bolest, zabranilo je uvoz svinjetine iz Srbije.

Mere opreza vezane za afričku svinjsku kugu

Nadoknada stočarima za ubijene životinje isplaćuje se iz državnog budžeta

Ministarstvo poljoprivrede ranije je donelo Pravilnik o izmenama pravilnika o utvrđivanju programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2019. godinu. Po tom pravilniku, moraju da se ispitaju svi uzorci domaćih svinja za koje se sumnja da su zaražene afričkom kugom.

Mora se uraditi i dijagnostika uginulih divljih i reprezentativni broj odstreljenih svinja. Ovaj pravilnik navodi i da troškove, o naknadi štete stočarima za ubijene svinje, snosi budžet Republike Srbije.

U Upravi za veterinu apeluju na stočare da, ukoliko primete sumnjivi slučaj, odmah prijave veterinarskoj inspekciji. Takođe, mora se prijaviti i svako uginuće toj inspekciji. Prijave su moguće na brojeve telefona 011/3117536 (tokom dana), 064/8680016 (tokom radnog vremena) i 0800234236.


Izvori

Politika


Tagovi

Afrička kuga svinja Srbija Branislav Nedimović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić