Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apsolutni šampion
  • 20.08.2022. 12:00
  • Olovo

BiH: Bik Medonja tražen do Japana i niko ga ne može kupiti

Za vlasnika je više od govečeta vrednog nekoliko desetina hiljada maraka. Bik je to koji, za njega, nema cenu i nema konkurenciju ne samo u BiH, nego i na Balkanu.

Foto: Arhiva Habiba Bjelića
  • 388
  • 68
  • 0

Rog o rog ukrstili su protekle subote Medonja i Zeko na koridi u Olovskim Lukama. Pobednik nije iznenadio skoro nikoga, jer ako postoji zvezda među bikovima, onda je to gorostasno goveče medaste boje vlasnika Habiba Bjelića. Medonja iz Olova - apsolutni je vladar najpoznatije koride u Bosni i Hercegovini, Čevljanske. Ali, ona se od pandemije ne održava, pa on kupi trofeje po drugim manifestacijama.

Šleper para

Za vlasnika je više od govečeta vrednog nekoliko desetina hiljada maraka. Bik je to koji, za njega, nema cenu i nema konkurenciju ne samo u BiH, nego i na Balkanu.

"Kad bi mi šleper para poslali, on se ne prodaje, sve po 500 evra, i kad bi znao da će sutra umreti ne bih opet uzeo pare. On je kao član porodice, navikli smo na njega, sluša nas, dobar je, kod nas je osam godina", priča Bjelić za Agroklub, ponavljajući tako više puta da nije na prodaju.

Medonja je poseban bik, kaže vlasnik

Iako su tri njegove štale pune bikova bodača, koje uzgaja isključivo za borbe, Medonja je poseban. Vlasnik kaže da druge prodaje "kad dotraju", naglasivši ponovo da to ne važi za ovog šampiona bh. korida - on se nikada neće prodavati, podvukao je još jednom.

"Da ti pravo kažem i ne znam koliko ih (bikova) imam dok ih ne bi pobrojao", kaže nam dok stoji kod Medonje, koji sa sve četiri noge kopa zemlju i udara glavom, vlasnik dodaje da se "nije dovoljno borio", jer protivnik nije izdržao, pa sada troši snagu stečenu na treningu.

Objašnjava nam da pripreme traju mesec dana pre borbe, kada odrađuje kondicione treninge preko dana, kao i svi sportisti.

"Šeta po 10-12 kilometara, malo udara u drveće, ne sme se da se nabode. Sve oko nas je šuma, a imaju i tereni za pripreme", dodaje.

K'o Sušić u svoj vakat

Jedan bik mesečno pojede 450 - 500 maraka, a hrani se kao svi šampioni, samo mu se doda još seno. Potvrđuje to Bjelić kazavši da su na meniju redovne "banane, med i žitarice", jer je dobra hrana uslov za dobar rezultat. Ranije ovog meseca "sparingovao" je u Srebreniku gde je pokazao i da ima jaku navijačku podršku.

Medonja ima i svoje navijače

"Imali smo više navijača nego Fudbalski savez BiH, poneo sam i majice, grmela je arena 'Medo, Medo', k’o u stari vakat kad je igrao Safet Sušić, eto tako. On je poznat u celom svetu, iz drugih država me narod zove daje podršku", ponosan je vlasnik na svog ljubimca.

Najteži bik Poljoprivrednog sajma Veliša od 1.700 kilograma leži i uživa!

Za Medonju se čulo do Japana. Nije nepoznato da su se Japanci unazad nekoliko godina zanimali za koride u našoj zemlji, pre svega za one na Čevljanovićima i Grmeču. Sada su bh. predstavnika pozvali da se okuša u borbama u zemlji izlazećeg sunca. Iako siguran da bi stekao svetsku slavu, put je dalek, pa je vlasnik neodlučan.

"Opcija je još otvorena. Za njega bi bio osiguran avion, ali žao mi ga je transportovati", kaže Bjelić.

Bik Apač se sprema za naredne borbe

Ovaj najvredniji bik u BiH trenutno je na odmoru, za borbe se u ovom taboru sada sprema Apač. Ime je dobio po američkom helikopteru "Apache" i nedavno je stigao u ovu štalu.

"On je sila bik i ne bojimo se ni jednog protivnika s njim, zapravo njega se svi boje", poručuje Bijelić odlučno svim budućim protivnicima "budućeg šampiona".


Tagovi

Medonja Bik Habib Bjelić Korida Olovske Luke Čevljanska korida Medo


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]