Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU stočarstvo
  • 10.10.2023. 18:00

Broj goveda u EU pada petu godinu zaredom - više je faktora

Cene govedine će i dalje da budu visoke, jer se očekuje dalji pad brojnosti stada, a to znači da će da bude manji broj zaklanih grla.

Foto: Depositphotos/ alessandroguerr
  • 149
  • 81
  • 0

Stočari u Evropskoj uniji su u sve nezavidnijoj situaciji. Broj goveda opada petu godinu zaredom, a razlog su visoki troškovi proizvodnje, pad cene mleka, kao i novi propisi koji otežavaju opstanak farmi koje se bave uzgojem mlečnih krava ili tovljenika.

Evropska komisija u izveštaju o tržišnim izgledima veruje da će se ovakav trend nastaviti i sledeće godine.

Nova pravila proizvodnje i poslovanja

Pred ovim sektorom su zahtevi koji menjanju način poslovanja, sprečavaju ulaganja i ograničavaju mogućnost prodaje. Iako je zabeležen oporavak izvoza goveda, posebno u Tursku u 2022., analitičari očekuju da će u budućnosti zakonodavstvo EU o dobrobiti i transportu živih životinja značajno ograničiti izvoz žive stoke.

Cene govedine će i dalje da budu visoke, jer se očekuje dalji pad brojnosti stada, a to znači da će biti manji broj zaklanih grla. Prema procenama Komisije, proizvodnja govedine će 2023. godine opasti petu godinu zaredom. U prvoj polovini 2023. godine broj zaklanih grla je u EU pao za 3,8 odsto, a za celu godinu se očekuje pad od skoro dva odsto.

Relativno visoke cene junećeg mesa ograničavaju maloprodaju i ugostiteljsku ponudu i ograničavaju uvoz, posebno visokokvalitetne junetine. Zbog smanjene domaće ponude, posledično će da dođe do smanjenja izvoza iz EU.

Visoka cena stočne hrane i niska cena mleka

Stočari će se i u budućnosti suočavati sa visokim troškovima proizvodnje, a posebno sa previsokim cenama stočne hrane, što će negativno da utiče na profitabilnost. Kupci će se više okretati mesu živine zbog nžih cena. 

Još jedan limitirajući faktor u ovoj proizvodnji je suša koja ograničava dostupnost hrane za stoku. Najveće smanjenje brojnosti, posebno mlečnih grla, očekuje se u Francuskoj, Španiji i Portugalu. 


Tagovi

Evropska komisija Evropska unija Broj goveda Proizvodnja govedine Mlečne krave Cena govedine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lovor, maslina i aloe vera u stubištu, na sigurnom. Čekaju više temperature za iznošenje van, na balkon. Da, znam, treba obrisati prašinu s njih ;)