Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaće životinje
  • 26.09.2020. 15:00

Čak i ako se domaća životinja zarazi, ne predstavlja opasnost za ljude?

Trenutno, COVID-19 nije pronađen kod svinja i kokošaka, ali goveda su pokazala pozitivan test baš kao i koze.

Foto: JumpStory
  • 105
  • 239
  • 0

COVID-19 potpuno je promenio naš način razmišljanja i ophođenja, kako prema ljudima, tako i prema životinjama. Ni naučnici ne prestaju da se pitaju - na koji se način domaće životinje mogu zaraziti ovim virusom i mogu li ga preneti na ljude. 

S nešto manje od 100 miliona grla goveda, oko 75 miliona svinja i nekoliko milijardi pilića u Sedinjenim Državama, stoka znatno premašuje populaciju ljudi. Budući da virus korona verovatno potiče od neke životinje, ima smisla istražiti kako on utiče na njih.

Bez dokaza

Malo istraživanje sprovedeno u Nemačkoj pokazalo je da se kovidom mogu zaraziti krave. Testirali su njih šest, a dve su bile pozitivne, pokazala je studija objavljena na scmp

Ali, zaključeno je i da trenutno nema dokaza koji ukazuju na to da goveda mogu da prenesu bolest na ljude pa čak i ako osoba pojede zaraženo meso, jer kako naučnici tvrde, njihov virus korona se znatno razlikuje od ljudskog. 

S druge strane, ostali virusi poput BCoV odavno su poznati i stočarima i veterinarima, prilično su česti i mogu izazvati vrlo neprijatne simptome, uključujući respiratorne i gastrointestinalne probleme.

Svinje i kokoške otporni

Trenutno, COVID-19 nije pronađen kod svinja, a sprovedena studija otkrila je i da je za sada nemoguće zaraziti ovu životinju. Ali, virusi su skloni mutaciji tako da sa ovim zaključkom nisu hteli da brzaju. 

Mačke mogu da se zaraze koronom - kokoške, patke i svinje otporne?

Takođe, svinje kao i goveda imaju svoje vrste virusa, a jedan od njih je doveo i do pandemija svinjskog gripa (PEDv), koja je prilično čest i napada tanko crevo životinje.

Kada je reč o kokoškama, isti istraživački centar koji je testirao goveda i mnoge druge životinje, eksperimentima nije utvrdio da živina može da oboli.

Zaražene koze?

U maju je koza u Tanzaniji bila pozitivna na COVID, ali je predsednik Džon Magufuli nalaz odbacio zbog, navodno, neodgovarajućeg istraživanja. Magufuli je u početku izbijanja epidemije pokušao da zataška broj zaraženih, no kada je situacija eskalirala, u zemlji je proglasio alarmantno stanje. 

Radnika na holandskoj farmi virusom korona zarazila kuna

U osnovi i nije bilo sistemskih ispitivanja na ovcama i kozama, a vrlo je malo slučajeva pokušaja testiranja na tim životinjama. Kako navodi deccanherald, jedini zabeležen veći incident bio je u Indiji kada je pastir umro od korone, a zatim i nekoliko koza, no ostale koje su preživele testirali su i bile su negativne. 

Mačke i psi

Iako se mačke i psi u gotovo svim delovima Zemlje ne uzgajaju za hranu, one pripadaju pod domaće životinje pa je istraživanje i na njima odrađeno. Studije su pokazale kako se mačke mogu zaraziti i proširi virus na druge, ali samo na njih. Takođe je ustanovljeno da nemaju nikakve simptome pa se samo testiranjem može otkriti prisutnost u telu, piše modernfarmer.

Čini se da isto to vredi i za pse. Neka istraživanja otkrila su kako su mogli da dobiju koronu od svojih vlasnika i prenesu je na druge pse. Istovremeno, nema dokaza da mogu zaraziti čoveka. 


Tagovi

Domaće životinje Virus korona Zaraza Simptomi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.